Huominen ei ole peruutettu – 10 käskyä koronaviestintään

Kriisiviestinnässä pätevät samat säännöt kriisin suuruudesta riippumatta, kirjoittaa Tekirin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa. Lue Harrin ajatuksia viestinnästä poikkeuksellisessa tilanteessa sekä kymmenen käskyä koronaviestintään.

Taistelu koronavirusta vastaan on jo moukaroinut täysillä Suomea ja maailmaa pari viikkoa. Terveydenhuolto valmistautuu pahimpaan koitokseen sitten sota-aikojen. Suomi on pantu käytännössä kiinni, ja hallitus käyttää valtuuslakeja uusiin järeisiin toimiin.

Monet pienet yritykset ovat jo koronaviruksen kuolonuhreja. Myös suuret yritykset varautuvat lomautuksiin ja irtisanomisiin. Suomalaiset pysyvät etätöissä kotonaan, jos töitä yleensä riittää. Koronaviruksen päivät, viikot ja kuukaudet jäävät kansakunnan muistiin taisteluna, jota nyt elävät sukupolvet eivät ole nähneet.

Toistaiseksi luottamus viranomaisten tietoihin ja hallituksen ja eduskunnan päätöksiin on pysynyt korkeana. Ihmiset ovat ymmärtäneet poliittisen johdon tavoitteet: koronaviruksen huippu pitää pystyä pitämään loivana, jotta terveydenhuolto pystyy hoitamaan ne potilaat, jotka eniten tarvitsevat sairaalahoitoa.

Ensimmäinen ja järkyttävin vaihe on ohitse. Nyt alkavat maratonin tuskalliset seuraavat kilometrit. Eristys, taloudelliset huolet, terveyspelot ja ahdistus ottavat oman tilansa ihmisten mielissä. Samaan aikaan nousee myös uutta tulevaisuuden uskoa ja toivoa: uutta tekemistä, ihmisten auttamista, uusia mahdollisuuksia tehdä hyvää ja kannattavaa liiketoimintaa. Suomi ottaa samalla suuren loikan kohti digitaalista työntekoa.

Toinen vaihe tuo uuden viruksen. Se ei ole enää korona, vaan epäluottamuksen ja väärän tiedon virus. Tämä virus muhii jo sosiaalisessa mediassa, trollien hyökkäyksissä, ihmisten puheissa, huhuissa ja ajatuksissa. Epäluottamuksen virus on koronaakin vaarallisempi, koska se voi viedä pohjan demokratialta ja suomalaiselta yhteiskunnalta.

Elämmekin juuri suurinta mahdollista kriisiviestinnän simulaatiota koko maailmassa ja myös Suomessa. Ero simulaatioon on kuitenkin siinä, että kaikki tapahtuu todellisuudessa, vaikka se tuntuisi vain kummalliselta pahalta unelta.

Kriisiviestinnässä pätevät aina samat säännöt kriisin suuruudesta riippumatta. Viestinnän on herätettävä luottamusta, viestinnän on oltava avointa ja läpinäkyvää, ja tunnemaisema on otettava huomioon.

Suomalaisella yhteiskunnalla ei ole varaa päätyä epäluottamukseen. Siksi kaikkien on osattava ja haluttava viestiä koronaviruksen vaikutuksista tavalla, joka lisää luottamusta, turvallisuutta ja toivoa. Tämä koskee viranomaisia, poliitikkoja, järjestöjä ja yrityksiä. Tämä koskee myös sekä ulkoista että sisäistä viestintää. Vastuu koskee myös mediaa, jolla pitää olla silti mahdollisuus arvostella päätöksentekijöitä poikkeustilanteissakin.

Nyt ei ole kauhutarinoiden aika. Nyt ei ole oikea aika lopettaa elämää eikä peruuttaa tulevaisuutta. Nyt on aika yhdessä hoitaa tämä asia. Sen olemme velkaa lapsillemme ja vanhemmillemme. Vain yksi asia on varma: koronavirus ei ole tässä muodossaan ikuisesti keskellämme.

Me Tekirissä autamme asiakkaitamme kaikissa koronavirukseen liittyvissä asioissa: sisäisessä viestinnässä, viestinnällisessä varautumisessa, yt-viestinnässä, sijoittajaviestinnässä ja kaikissa muissakin kysymyksissä. Ympäri vuorokauden päivystävä kriisipuhelimemme päivystää kuten aina. Myös minun numeroni löytyy Tekirin nettisivuilta. Ensimmäinen puhelu ei maksa mitään. Rakkaat ystävät, pitäkää huolta lähimmistänne ja myös tuntemattomista lähimmäisistänne.

10 käskyä koronaviestintään

1. Säilytä oma mielenrauhasi kaiken keskellä.
2. Viesti lämpöä ja osaamista.
3. Pysy tosiasioissa. Kerro myös, mitä et tiedä.
4. Älä levitä paniikkia edes vahingossa.
5. Muista tunnemaisema.
6. Tiedä, kenelle viestit: muista kohderyhmä.
7. Älä muuta tarinaa ilman syytä.
8. Muista, että terveys on tärkeintä jokaiselle.
9. Hanki ulkopuolinen mielipide, jos epäilet.
10. Muista, että korona ei ole ikuinen.

Harri Saukkomaa
Tekirin perustaja

PS. Lisää maailmasta ja koronasta Tekirin erikoispodcastissa, joka taltioitiin 23.3.2020. Mukana lisäkseni Sini Harkki, Jarno Limnéll ja Pekka Sauri. Pääset kuuntelemaan podcastin tästä.