Valo on sisällämme

Kävelin usein pikku poikana joulun aikaan kotiin kummisetäni talosta, naapuristamme. Usein vain tähdet puhkoivat mustansinistä taivasta. Synkänoloiset kuuset näyttivät ulottuvan taivaaseen saakka. Järvi korahteli ja vonkui aavemaisesti pakkasen noustessa ja järven jäätyessä. Ainoa valo oli kylmä kuu, joka teki maiseman vain entistä autiommaksi. En katsonut taakseni, en nähnyt eteeni, pakkanen puristi huuleni yhteen, ja pakko oli jatkaa eteenpäin.

Ennen kotiovea piti lujittaa itsensä. Selän takana ei ollutkaan kummituksia, noitia, susia eikä karhuja. Olin turvassa vasta, kun avasin oven ja tunsin lämmön ja tutut tuoksut. Unohdin pelkoni, mutta muisto jäi. Se ei ollut pimeän pelkoa, vaan valottomuuden kammoa. Voimattomuutta sen edessä, että mikään ei ollut varmaa pimeässä maisemassa.

Tänä vuonna koko maailma on vaeltanut pimeydessä.

Näkyvyys on ollut heikko. Vaarat suuria, ja toisinaan myös suurenneltuja. Monet kummitukset ovat lähteneet liikkeelle pienen viruksen kannoilla. Ihmisten sietokyky on ollut koetuksella.

Emme Tekirissä ole jääneet tästä osattomaksi. Myös me olemme joutuneet siristämään silmämme ja katsomaan tulevaisuuteen, joka ei ole ollut selkeä. Ennustaminen on aina epävarmaa, ja kaikki liiketoiminta perustuu epävarmuuden ymmärtämiseen ja sietämiseen. Epävarmuus on kuitenkin tänä vuonna ollut maailmanlaajuista ja syvää. Epävarmuuteen on liittynyt ihmisten pelkoja ja kauhuja kaikissa maanosissa.

Yritysjohtajat ja poliitikot ovat joutuneet tekemään päätöksiä keskellä epävarmuutta ja tunnemyrskyjä. Asiakkaat ja äänestäjät ovat käyttäytyneet pelokkaasti mutta myös uhmakkaasti. Valtiot ja demokratia ovat natisseet liitoksistaan, ja poliittiset järjestelmät on läpivalaistu perinpohjaisesti. Pienestä viruksesta on kasvanut Suuri Poliittinen Päättäjä.

Epävarma maailma ei ole mikään uusi tuttavuus meille Tekirissä. Myös ”tavallisina” vuosina tehtävämme on tuoda asiakkaillemme mielenrauhaa, mutta samalla katsoa asioita brutaalin totuudellisesti. Nämä ovat periaatteemme, jotka pysyvät ikuisesti, kun toimimme asiakkaidemme kanssa. Näitä periaatteita ja niistä syntyvää toimintaa on tänä vuonna tarvittu.

Tänä vuonna olemme myös itse olleet julkisen keskustelun aiheena.  Myös Tekirin toimintaa on läpivalaistu ja arvosteltu.  Olemme olleet siihen aina valmiita, ja olemme siihen valmiita myös tästä eteenpäin. Työmme tulokset näkyvät julkisuudessa, vaikka emme niistä kerro julkisuuteen ilman asiakkaamme lupaa.

Olemme keskustelleet omasta mediahuomiostamme asiakkaidemme kanssa. Olemme myös pyrkineet avaamaan toimintaamme medialle, koska uskomme, että se parantaa koko viestintäalan mainetta. Työtämme mystifioidaan usein mediassa, joten viestinnän ammattilaisina meidän on syytä viestiä itse asioistamme mahdollisimman avoimesti.

Vaikka vuodessa on ollut paljon hämärää ja jopa pimeyttä, kannattaa silti, ja ehkä juuri siksi, keskittyä valoon.

Kun filosofi Eero Ojaselta kysyy (kirjassa Light beyond Light) , mitä valo on, hän vastaa: ”Sen sijaan, että kiirehtisi vastaamaan, onkin parempi pysähtyä kysymyksen äärelle. Ei kannata jäädä ensimmäiseen näkökulmaan, siis siihen, että valo on jotain ja jossakin ulkopuolellamme olevaa. Valo on myös sisällämme, itsessämme.”

Juuri niin tänä vuonna on käynyt. Valo on tullut ihmisten sisältä, välittämisestä, auttamisen halusta ja hyvästä tahdosta. Vaikka pinnalta katsottuna valo on ollut välillä kadoksissa, se on kuitenkin loistanut syvältä ihmisten sielusta ja mielestä. Ja se on välittynyt myös kokonaisiin yrityksiin, järjestöihin ja miksei valtioihinkin.

Meillä Tekirissä ilo ja valo ovat pitäneet meidät hyvässä kunnossa ja hyvin hengissä myös tänä vuonna. Olemme oppineet uusia toimintatapoja. Olemme siirtäneet vahvaa yhteistä kulttuuriamme digitaalisiin välineisiin. Ja olemme vanhaan tapaan nauraneet ja iloinneet tekemistämme ja toisistamme. Iloa ja valoa on virrannut meihin myös asiakkaistamme, jotka ovat kaikki pyrkineet kohti parempia tuloksia, kohti parempaa maailmaa ja kohti vastuullisempaa toimintaa.

On ollut ilo työskennellä monien vanhojen ja myös monien uusien asiakkaiden kanssa. Olemme tyytyväisiä tähän vuoteen. Kaikki tavoitteemme eivät toteutuneet, mutta selvisimme hyvin. Ja lähdemme uuteen vuoteen entistä vahvempina, koska tiimimme on entistäkin osaavampi ensi vuonna. Olemme pitäneet kiinni erinomaisista ihmisistämme, ja olemme myös palkanneet uusia huippuja joukkoihimme. Tekir ei ole lomauttanut eikä irtisanonut ihmisiä koronavuonna. Olemme siitä ylpeitä.    

Kirjoitan tätä vuoden pimeimmällä viikolla. Ensi viikolla valo ottaa vallan pimeydestä, minuutti ja päivä kerrallaan. Muistelen Keuruun Huhkojärven tähtitaivasta ja kuusia, jotka näyttivät yltävän tummaan taivaaseen saakka. Tiedän, että valo on aina jossakin, vaikka emme sitä aina näe. Sisällämme.

Hyvää ja valoisaa joulun ja uuden vuoden aikaa kaikille Tekirin ystäville ja asiakkaille!

 

Tekirin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, 

Harri Saukkomaa