Muista katsoa myös koronan läpi

Kriisitilanne vaatii keskittymistä, priorisointia, organisointia ja sitkeyttä, kirjoittaa Tekirin toimitusjohtaja Mikko Hämeenniemi.

Jäin tammikuun puolivälissä kolmen kuukauden sapattivapaalle Tekiristä. Takana oli monta vauhdikkaan kasvun vuotta. Olimme tehneet toimintaamme muutoksia ja viimeistelimme uuden strategiamme juuri ennen vuodenvaihdetta. Tuntui hyvältä hetkeltä vetää henkeä ja ottaa etäisyyttä, palaisin töihin tuorein silmin ja ajatuksin. Maailma kyllä odottaisi kolme kuukautta.

Viime viikolla palasin hyvin erilaiseen maailmaan kuin tammikuussa. Maailma ei odottanut, vaan yllätti myös varautumisen ammattilaisen. Meitä, asiakkaitamme ja koko yhteiskuntaamme ympäröi suurin kriisi vuosikausiin.

Kriisiviestinnän asiantuntijoina me tiedämme, miten kriisin keskellä pitää toimia. Kriisitilanne vaatii keskittymistä, priorisointia, organisointia ja sitkeyttä.

Pitkäkestoisen kriisin keskellä on kuitenkin helppo jäädä jumiin sen pyörteisiin. Mikä tahansa organisaatio lamaantuu, jos se ei osaa päästää kriisistä irti. Normaali toiminta laitetaan tauolle, ideoihin päätetään palata myöhemmin, suunnitelmat laitetaan jäihin. Kaikkea mietitään kriisitilanteen kautta ja uhkia vältellen.

Yleensä kriisillä on selkeä alku ja selkeä loppu, joten neuvomme asiakkaitamme katsomaan myös kriisin läpi. Siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tällä kertaa emme kuitenkaan tiedä kuinka kauan joudumme poikkeustilassa elämään.

Silti, ja siitä huolimatta, on tärkeää katsoa myös tämän kriisin läpi, koronan toiselle puolelle. Tulevaisuuteen katsominen on tärkeää organisaatioiden ja yksilöiden jaksamiselle. Se luo toivoa ja uskoa, yhdessä tehtynä myös sitouttaa ihmisiä. Tulevaisuuteen katsominen on myös tärkeää, jotta on valmiina, kun poikkeustila loppuu. Sillä se loppuu joskus. Ja silloin parhaiten valmistautuneet pystyvät hyödyntämään ne mahdollisuudet, jotka aukeavat samalla kun kotieristysten ovetkin.

Me Tekirissä määrittelimme uudessa strategiassamme olemassaolomme tarkoitukseksi saada aikaan käänteentekeviä oivalluksia. Tällaisen mullistuksen keskellä niitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Haluamme auttaa asiakkaitamme olemaan askeleen edellä ja miettimään sitä, miten juuri heidän maailmansa muuttuu koronakriisin jälkeen ja miten siihen voi parhaiten reagoida.

Pidä kriisin keskellä huolta omasta ja lähimmäistesi terveydestä ja keskity tärkeimpiin asioihin juuri tässä hetkessä.

Mutta muista katsoa myös koronan läpi.

Sillä huominen ei ole peruutettu.

 

Mikko Hämeenniemi
Tekirin toimitusjohtaja