Erotu videomelusta tarinalla

Viestintä- ja markkinointiala on räjähtänyt videoista, eikä ihme. Videot mahdollistavat viestinnän monella tasolla ja parhaimmat niistä sekä välittävät tehokkaasti informaatiota että osuvat katsojien tunnehermoon.

Vanha viisaus kertoo, että visuaalinen sisältö tavoittaa kuluttajan moninkertaisesti helpommin kuin kirjoitettu viesti. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, väitän, että video vähintään kymmenkertaistaa tämän.

Ennen videot olivat harvojen herkkuja jo videotuotantojen korkeiden hintojen vuoksi. Tekniikan kehittyminen on mahdollistanut sen, että nykyään sekä pienillä että suurilla tahoilla on mahdollista tehdä myös videomuotoista viestintää. Ei ehkä ihan markalla, mutta jo kahdella.

Tällä hetkellä julkaisualustat kuitenkin täyttyvät videomelusta, jonka vuoksi pelkän videon tekeminen ei riitä. On siis aika palata lähtöruutuun pohtimaan, millaisia videota kannattaa tehdä ja missä niitä kannattaa julkaista ja kenelle.

Yksi tapa pysyä aallon harjalla on seurata teknisiä trendejä. Tänä vuonna videoita ajatellaan horisontaalisen sijaan vertikaalisesti, 360-videot jatkavat maailmanvalloitusta, sosiaalisen median alustat tukevat live-videoita (huomenna jo varmaan jotain muuta) sekä tv-muotoiset videosarjat valloittavat myös muut jakelualustat.

Vielä teknisiä trendejä tärkeämpää on sisältö. Muun muassa Tähtien sodan luojana tunnettu elokuvakonkanri George Lucas tiivistää asian oivallisesti: A special effect is a tool, a means of a telling a story. A special effect without story is a pretty boring thing.

Kaiken kiteytyminen hyvään tarinaan ulottuu elokuvista myös yritysvideoiden maailmaan. Videon ei tulisi tälläkään kentällä olla muusta tekemisestä irrallinen kuvien sarja, vaan välittää mielenkiintoista ja yrityksen arvoja ja strategiaa tukevaa tarinaa. Jos ydin eli tarina ei ole kunnossa, menetetään videon voima monikerroksellisena taidemuotona. Silloin kuvat tiivistyvät irrallisiksi merkeiksi, jotka eivät käytä koko potentiaaliaan.

Me Tekirillä sanomme ”Tärkein palvelumme on ajattelu”. Se yltää kaikkiin palveluihimme. Myös videoihin.