Vuosikymmenen viimeinen Politiikkaluotain

Vuosi 2019 on loppumassa myrskyisissä merkeissä niin valtiovallan kuin työmarkkinoidenkin osalta. Suomen hallitus on ajautunut taipaleensa tähän mennessä vaikeimpaan tilanteeseen kunta- ja omistajaohjausministeri Paateron jouduttua eroamaan Posti-riidan seurauksena. Eduskunnassa oppositio- ja hallituspuolueet ottavat vielä yhteen myös välikysymyksen merkeissä joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Suomen vientialan tärkeimmät työmarkkinajärjestöt Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat kädenvääntöä työehtosopimuksesta läpi joulukuun. Teollisuusliitto on uhannut aloittaa massiiviset lakot yli kymmenellä sopimusalalla 9. joulukuuta, jollei työantajapuoli tule neuvotteluissa merkittävästi vastaan. Suomen viennin kannalta erittäin kriittiseen tilanteeseen toivotaan mahdollisuuksien mukaan nopeaa ratkaisua. Mahdollisen sopimusratkaisun odotetaan asettavan myös muiden sopimusalojen palkankorotustasot. Työmarkkinatilanne määrittää myös tammikuun poliittista keskustelua. Tuolloin yli 320 000 työ- ja virkaehtosopimusta on katkolla muun muassa kaupan ja autoliikenteen alalla.

Euroopassa brexit-tilanne jatkaa kehittymistään Ison-Britannian valmistautuessa joulukuun parlamenttivaaleihin ja tammikuun lopussa odottavaan EU:n myöntämän lisäajan loppumiseen. Pääministeri Johnson ja konservatiivipuolue ovat vaaliennusteiden mukaan saamassa vahvan mandaatin kansalaisilta. Viimein kautensa aloittanut Euroopan unionin uusi komissio aloittaa Ursula von der Leyenin johdolla jäsenmaiden kanssa neuvottelut tulevien vuosien rahoituskehyksistä. Keskustelu EU:n ilmasto-ohjelmien tiukentamisesta alkanee myös nopeasti, jotta komission ”Green Deal” -ohjelma saa mahdollisimman uskottavan alun.

Lataa Politiikkaluotain täältä