Vaikuttamisen pimeä puoli

Vaikuttava viestintä on tänä päivänä helpompaa kuin ikinä ennen, sillä tieto kulkee verkossa nopeammin kuin milloinkaan. Tämä mahdollistaa massoihin vaikuttamisen ennennäkemättömällä tavalla – sekä hyvässä että pahassa, muistuttaa viestintäkonsulttimme Anu Mikkola.

Jokainen meistä on tällä hetkellä klikkauksen päässä kaikesta maailman tiedosta.

Käytössämme on valtioiden rajat ylittävä verkko, jonka myötä tieto kulkee nopeammin kuin koskaan ennen. Kaikkien sen lukemattomien positiivisten vaikutusten ja ihmiskunnalle avaamien mahdollisuuksien lisäksi olemme hyödyntäneet internetiä ihmisille hyvin tyypilliseen tapaan: massojen manipulaatioon omien tarkoitusperiemme saavuttamiseksi.

Trumpin vaalivoiton jälkeen iso osa ihmisistä viimein havahtui netin ja erityisesti somen aitoon voimaan massoja liikuttavana vipuvartena. Infromaatiovaikuttamista on tehty kautta kirjoitetun historian, mutta länsimaiseen lintukotoon ei koskaan tällaisessa vaikuttavuuden mittakaavassa (tai ainakaan niin, että siitä olisi virallisesti tunnistettu ja tunnustettu aina mediassa asti).

Äläkkähän siitä nousi ja kohdistui Putinin trolleihin. Keskustelu kääntyi kuitenkin pian käytettyjen mainosalustojen, kuten Facebookin ja Twitterin, vastuuseen tapahtuneesta – olihan kyseessä poliittinen mainonta vieraan valtion rahoilla.

Jokaisen tähän soppaan lusikkansa laittaneen tahon tulisi toki kantaa kortensa kekoon totuudellisemman tulevaisuuden puolesta, mutta kuten vanha sanonta kuuluu: se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Ja iso joukko ihmisiä älähti.

Voiko manipuloiduksi tulemiselta välttyä?

Ihminen on pohjimmiltaan tunne-eläin, jonka suurin pelko on jäädä yksin.

Ulkopuolinen olo saa meidät tarrautumaan siihen, mitä muutkin yhteisöissämme tekevät ja niihin toimiin, joilla sulaudumme mahdollisimman hyvin joukkoon. Aiemmin tämä tarkoitti raumalaisten vihaa porilaisia kohtaan tai Leviksen 501 -farkkuja, mutta nykyään skaala on aidosti globaali ja menee syvemmälle persoonaan.

Jokainen voi löytää omille tunteilleen selityksen ja ymmärrystä internetistä, oli mielessä sitten rajojen kiinnilaitto tai turrikulttuuri. Internetin yhteisöt tarjoavat ympärillemme tarvitsemamme lauman vahvistamaan meitä niin hyvässä kuin pahassakin. Ja kas, mikä voima sinulla onkaan, jos voitat lauman puolellesi!

Miten me viattomat laumaeläimet voimme sitten välttää manipuloiduksi tulemista? Onko se edes mahdollista?

Kapitalismin rattaiden pyörityksessä rahalla saa ja internetillä pääsee – tällöin pieni ihminen on informaatioähkyn maailmassa kovin yksin omien tunteidensa ja ymmärryksensä kanssa. Valeuutiset ja se naapurin tekohymyn kera kehuma rääkkijumppa vaikuttavat meihin yksilöinä, mutta voima piilee aina laumassa.

Avoin keskustelu ja viestintä lisäävät empatiaa ja ymmärrystä yksilöiden välillä, mutta myös tasoittavat ääripäitä ja vähentävät vastakkainasettelua.

Mitä minä voin tehdä totuudellisemman tulevaisuuden puolesta?

Henkilökohtaisesti voimme luvata itsellemme kriittistä ajattelua, taustojen tarkistusta ja vuoropuhelua monologin sijaan. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan lisätä omaa tietoa ja ymmärrystä niistä tavoista, joilla itseen voidaan yrittää vaikuttaa – aloita vaikka tästä artikkelista.

Aitoa ihmisten kuuntelua ja uteliaisuutta suosittelen, mutta tietyissä rajoissa: ajankäyttö roskapostien selailuun tai kreationistin kanssa debatointiin on turhaa, niin somessa kuin kasvotusten. Lukeminen sen sijaan kannattaa aina.

Työelämän vinkkelistä on paljonkin, mitä voimme tehdä totuudellisemman tulevaisuuden puolesta. Voimme valita yrityksen arvot ja toimia niiden mukaan arjessamme. Voimme valita kumppanimme niin, ettemme ainakaan lyö lisää vettä informaatiovaikuttamisen myllyyn. Voimme osallistaa ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ja voimme viestiä avoimesti.

Mikäli kaipaat tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumiseen, viestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!

 

Anu Mikkola
Viestintäkonsultti