Toukokuun Politiikkaluotain – odotettavissa vaikeita kuukausia suomalaiseen politiikkaan

Hieman yli viikon kestänyt hallituksen kehysriihi ja puoliväliriihi saatiin ennen vappua päätökseen. Kaksipäiväisiksi tarkoitettuja riihineuvotteluita hiersivät ennen kaikkea kehyksen ylittäminen, työllisyyspäätökset ja turve. Vaikka riihessä lopulta löydettiin yhteisymmärrys kokonaisuudesta, neuvottelujen kriisiyttäminen jätti jälkensä hallituksen keskinäiseen luottamukseen. Tulossa on vielä joukko isoja päätöksiä, joihin mennyt kriisi varmasti vaikuttaa. Esimerkiksi tulevan syksyn budjettiriihi ei tule olemaan helppo.

Kehysriihen rinnalle hallituksen sisäistä dynamiikkaa hiertämään asettui myös EU:n elvytyspaketti, kun perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa, joka mukaan paketin hyväksymiseen ei riitä yksinkertainen enemmistö vaan siihen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö. Paketin läpimeno on edelleen mahdollinen, sillä kokoomuksen eduskuntaryhmä kertoi tehneensä ryhmäpäätöksen, että se äänestää asiassa tyhjää. Kestävän kasvun ohjelman käsittely jatkuu seuraavaksi valtiovarainvaliokunnassa ja paketin odotetaan valmistuvan toukokuussa.

Yksi hallituksen suurimmista uudistuksista, sote-uudistus, on jumissa valiokuntakäsittelyssä. Alun perinkin tiukka käsittelyaikataulu on venynyt, sillä koronaan liittyvä lainsäädäntö on ajanut ohi käsittelyjärjestyksessä. On edelleen mahdollista, että sote-uudistusta ei ehditä käsitellä sille annetussa ajassa, jolloin maakuntavaalit ja hyvinvointialueiden perustaminen siirtyvät vuodella eteenpäin. Venyipä toimeenpano tai ei, hallituksen motivaatio saada uudistus läpi on suuri. Vaikean kevään jälkeen ja pandemiatilanteen hiljalleen helpottuessa katse kohdistuu kuntavaaleihin, kesään ja tulevaan syksyyn.

Kesän kynnyksellä odottavat paitsi sote-uudistuksen mahdolliset aikataulumuutokset, myös odotukset tuleville päätöksille. Viimeisen reilun vuoden ajan, kun pandemia on kurittanut maailmaa, vaikeampia päätöksiä on voitu lykätä. Kun koronakriisi päättyy, on aika tehdä myös niitä kuuluisia vaikeita päätöksiä – ja niihin hallituspuolueiden on aika valmistautua.

 

MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tilaa POLITIIKKALUOTAIMEN KALENTERI

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!