SuomiAreenan 10 tärppiä

Kesäinen Pori täyttyy jälleen päättäjistä, yritysjohtajista, toimittajista ja kansalaisista, kun SuomiAreena pyörähtää käyntiin ja täyttää heinäkuun yhteiskunnallisella keskustelulla jo 14. kerran 15.–19.7. Tekirin vaikuttajaviestinnän konsultti Iiris Niinikoski kasasi kymmenen tärppiä keskustelutilaisuuksista, jotka erottuvat edukseen tämän vuoden tarjonnasta.

SuomiAreena on rakennettu ennen kaikkea keskustelujen näyttämöksi. Vaikka usein mielenkiintoisimmat keskustelut käydään uusien ja vanhojen tuttujen kanssa epävirallisissa yhteyksissä, löytyy SuomiAreenan lavakeskusteluista lukuisia mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä kokonaisuuksia.

Alta löytyy kymmenen poimintaa keskusteluista, jotka ainakin itselleni osuivat myönteisellä tavalla silmään joko kiinnostavien puhujien, aiheen ajankohtaisuuden tai yllättävän teeman vuoksi. Toivottavasti listalta kuitenkin löytyy jotakin jokaiselle SuomiAreenan seuraajalle. Nähdään Porissa!

Puretaan byrokratiaa, rakennetaan ihmisen kokoista sosiaaliturvaa

Maanantai 15.7. klo 14.30–15.30 – Purje, Raatihuoneenpuisto
Byrokratia ja sosiaaliturva sytyttävät itsessään vain pienen osan SuomiAreenan kävijöistä, mutta tässä Kelan ja Valtioneuvoston kanslian keskustelutilaisuudessa aihetta tarkastellaan myös uusista näkökulmista, esimerkiksi siitä, miten tekoäly ja digitalisaatio voivat auttaa paremman järjestelmän luomisessa. Puhujakattauksen korkea taso enteilee kiinnostavaa keskustelua.

Pathosta lavalle! Poliittisten puheiden kilpailu

Maanantai 15.7. klo 17.30–18.30 – Purje, Raatihuoneenpuisto
Perinteisten paneelien puuduttavuuden ei tätä Ajatuspaja Toivon ja Kalevi Sorsa -säätiön keskustelua pitäisi vaivata! Lavalla nähdään poliittisten puhujien lisäksi tutkijoita, näyttelijöitä ja toimittajia.

Isänmaan toivot – osaajapulan ratkaisijat meiltä ja muualta

Tiistai 16.7. klo 10.00–11.00 – BEPOP, Yrjönkatu 22
TEK:n ja VTT:n keskustelutilaisuudessa nähdään kolme debattia, joten eri näkökulmia ja reipasta keskustelua Suomen kansainvälisyydestä ja osaamisesta on luvassa varmasti. Puhujakattaus on kiinnostava yhdistelmä päättäjiä ja johtajia.

Eduskuntavaalien läpivalaisu – poliitikkojen ja tutkijoiden vuoropuhelu

Tiistai 16.7. klo 11.30–12.30 – BEPOP, Yrjönkatu 22
Eduskuntavaalien tulosten analysointi saa keskustelussa varmasti uusia näkökulmia, kun käytössä on uunituoretta tietoa laajasta käyntihaastatteluaineistosta. Tilaisuuden järjestävät Oikeusministeriö ja Vaalitutkimuskonsortio, jotka ovat kyseisen tutkimuksen taustavoimat.

Huumekysymys

Tiistai 16.7. klo 10.00–11.00 – Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12
Päihde- ja huumepolitiikka nostattaa yleensä vahvoja tunteita. Tässä tilaisuudessa pyritään kuitenkin kiihkottomasti keskustelemaan huumestrategian päivittämisestä tilanteessa, jossa joka toinen nuori aikuinen on joskus kokeillut huumeita.

Missä EU, siellä mahdollisuus?

Keskiviikko 17.7. klo 14.30–15.30 – Purje, Raatihuoneenpuisto
Suomi aloittaa heinäkuun alussa puolivuotisen EU-puheenjohtajuuskauden, joten SuomiAreena on oivallinen paikka virittäytyä kuulemaan keskustelua Suomen tavoitteista ja EU-politiikasta.

Keinolihaa vai hiiliviljelyä – kuka luo ruuantuotannon innovaatiot?

Keskiviikko 17.7. klo 17.30–18.30 – Puuvillan kauppakeskus, Siltapuistokatu 14
Pro Luomun keskustelutilaisuus ruuasta ja innovaatioista kiinnostaa varmasti, kun yhä useampi kuluttaja pohtii myös oman ruokavalionsa vaikutusta ilmastoon.

#Lainrajat – Mikä on sallittavaa kritiikkiä, mikä vihapropagandaa ja maalittamista?

Torstai 18.7. klo 14.30–15.30 – Purje, Raatihuoneenpuisto
Viime vuonna Suomen Lakimiseliiton #Lainrajat-keskustelutilaisuus herätti kiinnostusta ja keräsi paljon kiitosta. Tämän vuoden teemana on vihapropaganda ja maalittaminen oikeudenhoidon ammattilaisten näkökulmasta.

Suuri verokeskustelu

Torstai 18.7. klo 17.30–18.30 – MTV-lava, Kauppatori
Verotus on ikivihreä SuomiAreenan keskusteluaihe, ja tässä Kauppalehden suuressa verokeskustelussa aihetta ruoditaan poliittisen kentän oikealta ja vasemmalta lohkolta, unohtamatta omistamisen ja työntekijöiden näkökulmaa. Varmasti kiinnostava tunti luvassa!

Yhden ammatin työura on historiaa – pysyykö koulutus mukana?

Perjantai 19.7. klo 10.00–11.00 – Eetunaukion lava, Itäpuisto
Suomalaisten osaaminen ja osaamisen päivittäminen ovat ajankohtaisia teemoja myös tuoreen hallitusohjelman näkökulmasta. Osaamistarpeet elävät ja perinteisten koulutuspolkujen rinnalle tarvitaan ketterämpiä ratkaisuja, joita pohditaan usean eri alan asiantuntijoiden kesken Academic Workin paneelissa.

Bonustärppi illanviettoon: ”Haistakaa p***a koko valtiovalta” – Poliittisten laulujen ilta

Keskiviikko 17.7. klo 21.00–0.00 – PK, Punainen Kukko, Itäpuisto 13
Jo kahdekasatta kertaa järjestettävä Punatähtien tähdittämä poliittisten laulujen iltama on kerännyt vankan fanikunnan ja ihastuttaa myös uusia kävijöitä originaalilla tunnelmallaan. Tällaista show’ta et koe kuin vain SuomiAreenassa!

Tekirin oma keskustelutilaisuus Vihatuimmat suomalaiset – ja miten viha voitetaan? järjestetään keskiviikkona 17.7. klo 10.00–11.00 Purje-lavalla, Raatihuoneenpuistossa.
Keskustelussa pureudutaan siihen, miksi ääripäät, viha ja ihailu, näyttävät kohdistuvan samoihin henkilöihin, onko viha aiempaa henkilöityneempää ja miten vihan voi kääntää voitoksi. Keskustelua johtaa Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa ja panelisteina ovat Tuure Boelius, Hannu Lauerma, Aku Louhimies sekä Päivi Nerg. Keskustelussa julkaistaan myös ’Vihatuimmat suomalaiset’ -tutkimuksen tulokset. Tervetuloa!