Suomi toimisi huonommin ilman SuomiAreenaa

Mikään ei ole helpompaa kuin SuomiAreenan haukkuminen. Pori täynnä poliitikkoja, yritysjohtajia, järjestöjohtajia, toimittajia ja, kyllä, myös viestintäkonsultteja. Mikään näistä ei löydy arvostetuimpien ammattien listan yläpäästä.

Vielä tätäkin raskauttavampaa on se, että tämä yhteiskunnan luuserijoukko seurustelee keskenään Porin SuomiAreenassa viikon putkeen. Ja kun putken suusta virtaa vielä kuohuviiniä, moraalinen tuomio on valmis. Sen antaa tavallisesti se toimittajajoukko, joka ei ole päässyt Helsingistä Poriin saakka.

SuomiAreena ei ole täysin syytön kritiikkiin. Väsyneenä vannon joka vuosi, että en tule tänne enää koskaan. Tänä vuonna päätin, että kolme päivää riittää. Voi olla, että olen silti täällä taas ensi vuonna. Tästä addiktiosta on vaikea päästä eroon.

SuomiAreenan uuvuttavan laaja tarjonta sisältää paljon hyviä keskusteluja. Ne herättävät ajatuksia ja säkenöivät rentoina. Juontajat ovat tehneet kotitehtävänsä, ja keskustelijat osaavat asiansa.

Liian monet keskustelut ovat kuitenkin aivan jotakin muuta. Juontaja lysähtää nojatuoliinsa, josta hän ei nouse ylös. Eikä sieltä näytä nousevan yhtään uutta ajatustakaan. Toisinaan juontajat ovat saaneet paikkansa, koska he ovat mediasta tuttuja. Useimmiten nämä juontajat eivät ole jaksaneet perehtyä asiaansa lainkaan. Tai he ovat niin täynnä itseään, että edes keskustelijat eivät saa tilaa ajatuksilleen.

Monet keskustelijat puolestaan toistavat paremman puutteessa vanhoja mielipiteitään tai loputtomia selvityksiä tai tutkimuksia. Keskustelijat tuijottavat taivaalle tai jopa kännykkäänsä enemmän kuin porilaiseen yleisöön. Jotkut keskustelijat näyttävät itsekin ihmettelevän, miksi he ovat lauteilla. Myötähäpeä estää kuuntelemasta keskustelua loppuun saakka.

Kaikesta huolimatta tarvitsemme SuomiAreenan. Suomessa keskustelua ei ole koskaan liikaa. Erilaisten ihmisten kohtaaminen sattumalta synnyttää uusia ajatuksia ja näkökulmia. Tämän yhteiskunnan voima on siinä, että ihmiset tuntevat toisensa ja pystyvät olemaan toistensa kanssa myös eri mieltä ja tarvittaessa muuttamaan mielipiteitään. Siitä syntyy todellinen luottamus.

Sen lisäksi SuomiAreena on myös arkista työtä monille. Tiedon jakamista. Tiedon hankkimista. Näkemyksien laajentamista. Ajatusten myymistä ja ostamista. Ihmisten tapaamista.

Ilman SuomiAreenaa Suomi toimisi huonommin. Siksi täällä kannattaa olla. Ja kannattaa muistaa juoda riittävästi. Kivennäisvettä.