Politiikkaluotain: Syyskuu on suunnannäyttäjä

Alkavan syksyn poliittisia puheenaiheita ovat jo totutusti koronatilanteen kehittyminen Suomessa ja tuleva budjettineuvottelut. Politiikka on kuitenkin palannut poliittiseen keskusteluun ja hallituksen sekä opposition roolitukseen.

Kesällä edennyt rokotekattavuus ei ainakaan vielä ole tuonut toivotunlaista päästöstä koronarajoituksille ja pandemian kehitys syksyn aikana on eri variantien vuoksi edelleen hämärän peitossa.

Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa, on kuitenkin entistä vahvemmin tuotu keskusteluun näkemystä siitä, että tartuntalukujen sijaan seurannan tulisi erityisesti keskittyä sairaanhoidon kuormitukseen eri alueilla.
 
Suomalaisten kärsivällisyys erilaisia rajoituksia kohtaan on joka tapauksessa heikentynyt. Hallituksella onkin kova paine koronarajoitusten purkamiseen, erityisesti tapahtuma- ja kulttuurialalla.

Budjettineuvotteluiden lisäksi syksyn poliittista keskustelua värittää työmarkkinoiden liittokierros. Hallitukselta odotetaan muutenkin toimia työllisyyden osalta syksyn ja loppuvuoden aikana. Tiukkojen talous- ja työllisyyskysymysten lisäksi myös ilmastotoimiin liittyvät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa Marinin hallituksen tulevissa neuvotteluissa.

Jo perinteiseen tapaan vihreiden ja keskustan välien odotetaan hankaloituvan huomattavasti, eikä keväällä nähdyn hallituskriisin uusiutuminen olisi ollenkaan yllätys.

Kansainvälisesti viime viikkojen turbulenssi Afganistanin hallinnon romahduksen jälkeen on rauhoittumassa, ainakin hetkellisesti. Kansainvälisesti Afganistanin tilanne herätti kuitenkin kysymyksiä Lännen kyvystä vaikuttaa globaaleihin kehityskulkuihin.
 
Euroopan yhtenäisyys ja johtajuus tässä(kin) asiassa tulee syyskuussa merkittävään taitekohtaan, sillä saksalaiset pääsevät valitsemaan liittokansleri Angela Merkelille seuraajan 26.9.


MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tilaa POLITIIKKALUOTAIMEN KALENTERI

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!