Politiikkaluotain potkaisee vaalivuoden vauhtiin

Vuotta 2019 määrittää ennen kaikkea lukuisat vaalit ja niihin valmistautuminen. Politiikkaluotain pitää sinut kartalla vaalien lisäksi kevään muista suurista teemoista.

Eduskunta palaa lyhennetyltä istuntokaudelta Arkadianmäelle jo tammikuun toisella viikolla. Tekemistä riittää, sillä 15.3. mennessä on kaikki lakiesitykset oltava käsiteltyinä eduskunnan siirtyessä vaalitauolle. Erittäin tiivis työsarka on perustuslakivaliokunnalla, joka jatkaa sote-lakien työstämistä heti ensimmäisenä istuntopäivänä.  Tammi-helmikuun vaihteessa puolueet starttaavat omat eduskuntavaalikampanjansa ja tulevat ulos vaaliohjelmillaan. Vaalikeskusteluja pohjustavat samoihin aikoihin ilmestyvät useat ennusteet talouden ja yhteiskunnan eri sektorien osalta. Maaliskuun puolivälistä tahti kiihtyy, kun YLE:n tv-tentit puolueille starttaavat.

Jännitettävää riittää myös kansainvälisillä areenoilla. Britannian EU-eron kohtalo on edelleen auki unionin valmistautuessa eurovaaliäänestyksiin toukokuussa. Maailman talouden tilaa ravistelevat Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaerimielisyydet. Vuosi 2019 on myös kansainvälisesti katsottuna vaalivuosi kun suurissa valtioissa, esimerkiksi Intiassa, Indonesiassa ja Nigeriassa järjestetään vaalit.

Lataa politiikkaluotain täältä