Politiikkaluotain: Koronan ja kansainvälisen tilanteen kärjistyessä kohti aluevaaleja

Aluevaalien ehdokasasettelu vahvistetaan joulukuussa. Puolueiden listat tulevat koostumaan ympäri maan pitkälti tutuista nimistä. Vaalit ovat tärkeät ennen kaikkea keskustalle, jonka pitkäaikainen toive maakunnista nyt toteutuu ja joiden päätöksentekoon se haluaa käsiksi yhtä voimakkaasti kuin kunnanvaltuustoihin. Kansainvälisessä politiikassa riittää turbulenssia.

Hallituksen sisällä on viime aikoina riidelty EU:n metsäpaketista, jota vastaan hallitus päätti äänestää vihreiden ja vasemmistoliiton jättäessä eriävän mielipiteen. Pahentuva koronatilanne vaatisi kuitenkin, että hallitus kykenisi puhaltamaan yhteen hiileen. Aluevaalitaistoon käydään heikkenevässä koronatilanteessa, mutta näillä näkymin vaaleja ei ole tarpeen lähteä siirtämään. Siirto todennäköisesti siirtäisi koko uudistuksen voimaantulon myöhempään ajankohtaan

Ukrainan kriisi osoittaa jälleen vahvistumisen merkkejä, kun Venäjä keskittää sotilasvoimaansa alueelle. Ukrainan tiedustelu on jo ehtinyt kertoa, että se odottaa Venäjän täyttä hyökkäystä ensi vuonna. Valko-Venäjän ja EU:n rajalla EU:n yhtenäisyyttä koetellaan Venäjän pakolaisia hyväksikäyttävän hybridioperaation muodossa. Kriisejä riittää myös Balkanin alueella, jossa Bosnia-Hertzegovinan valtion arvioidaan olevan hajoamispisteessä.

Kriisien keskellä Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden yrittää vahvistaa demokraattisten valtioiden yhteenkuuluvuutta joulukuussa järjestämässään demokratiakokouksessa. Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö tulee puhumaan ”Helsingin hengestä” ja liennytyksen tarpeellisuudesta. Kiristystä voi olla lähikuukausina luvassa myös korkoihin. Spekulaatiot mahdollisista koronnostoista ovat inflaation vahvistuttua käyneet aiempaa aktiivisimpina pitkin syksyä.

Saksassa Olaf Scholzin odotetaan nousevan maan johtoon joulukuussa. Hallituksen Scholtz kokoaa yhdessä vihreiden ja liberaalien kanssa. Scholtz on luvannut jatkuvuutta Saksalle pitkän Angela Merkelin valtakauden jälkeen. Myös EU-politiikassa Scholtzin uskotaan jatkavan vahvan ja suvereenin Euroopan luomista. Scholtz on aiemmin kertonut kannattavansa EU-päätöksenteossa määräenemmistöpäätöksiin siirtymistä ja taloudellisten yhteisvastuiden kasvattamista.

Tämä on politiikkaluotaimen viimeinen kuukausittainen kalenteri. Politiikkaluotain täyttää tammikuussa 2022 viisi vuotta ja julkaisemme jatkossa luotaimen uudistetussa muodossa. Kiitämme tilaajiamme mukanaolosta!


MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tilaa POLITIIKKALUOTAIMEN KALENTERI

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!