Politiikkaluotain ja vaalikauden loppurutistus

Eduskunnan syysistuntokausi lähenee loppuaan ja samalla koko vaalikausi kääntyy loppusuoralle. Nyt jos koskaan on vaikuttamisen paikka seuraavan neljän vuoden politiikan agendaan.

Hallituksen pitäisi antaa viimeisetkin esityksensä eduskunnalle joulukuun puolivälin tienoilla, jonka jälkeen lakien käsittely jatkuu lyhyen joulutauon jälkeen jo tammikuun alkupuolella. Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi mietintönsä sote-laeista perustuslakivaliokunnalle, joka pääsee käsittelemään niitä vuodenvaihteen tienoilla.

Alkuvuodesta puolueet starttaavat vaalikampanjansa ja julkaisevat vaaliohjelmiaan, missä yhteydessä keskustelu viimeistään kääntyy vaalimoodiin kaikilla politiikan areenoilla.

Brittien parlamentin alahuone äänestää brexit-sopimuksen hyväksymisestä 11.12. Sopimusehdotus on herättänyt tyytymättömyyttä sekä eroa kannattavissa että vastustavissa ja pääministeri Maylla on täysi työ saada parlamentti sopimuksen taakse ja estää hallitsematon no deal ero. EU on tehnyt hyvin selväksi, että kyseinen sopimusluonnos on paras ja ainoa ehdotus, jonka Britannia voi saada.

Britannian EU eroon on aikaa noin neljä kuukautta. Viimeistään nyt on yritysten ja vaikuttajien syytä varautua eroon ja miettiä, minkälaisia toimenpiteitä oma liiketoiminta tai vaikuttamistyö vaatii EU:n ja Iso-Britannian tulevan suhteen rakentamiseen liittyen.

Lataa tuore Politiikkaluotain täältä!