Politiikkaluotain: Budjetti, työllisyys ja ilmasto loppuvuoden puheenaiheita

Politiikan vuoden 2021 viimeistä neljännestä värittää perinteinen eduskunnan budjettikeskustelu, ilmastopolitiikan käänteet sekä työllisyyden kehitys. Poliisin määrärahat ja yt-neuvottelut puhuttavat ja todennäköisesti aiheesta tehdään eduskunnan syyskauden ensimmäinen välikysymys.

Työmarkkinaneuvotteluissa jännitetään lokakuussa, saavuttaako Teknologiateollisuuden työnantajat yleissitovuuden rajan. Sopimuskausi umpeutuu marraskuussa, joten vielä aloitustaan odottavista neuvotteluista tullee paineiset. Teknolla on vientialana kiinnostava asema määrittää pohjaa muiden alojen neuvotteluille. Myös toisen vientialan, metsäteollisuuden neuvotteluista odotetaan jännitteisiä neuvottelujen siirtyessä työantajan puolella liittotasolta yrityskohtaisiin sopimuksiin.

Budjettiriihen yhteydessä nähty hallituksen keskustelu ilmastotoimista saa uuden luvun, kun hallitus julkaisee syksyllä keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman ja päivittää ilmasto- ja energiastrategian. Kotimaiseen keskusteluun tuo lisänsä EU:n ilmastopaketin työstäminen jäsenmaissa ja EU:ssa – Suomessa hiertää erityisesti uusiutuvan energian kirjaukset.

Samalla EU:lla on ilmastosuunnitelmien ohella käynnissä oman strategisen toimijuuden kirkastaminen kansainvälisen suurvaltapelin kiristymisen keskellä. EU:n strategisen kompassin sorvaaminen on tarkoitus saada valmiiksi talven aikana.

Kansainvälisessä politiikassa Suomelle merkittävää on Saksan uuden hallituskoalition kokoonpano SPD:n Olaf Scholz johdettua puolueensa niukkaan voittoon. Kiinnostavaa on erityisesti SPD:n vasemman laidan ja potentiaalisten hallituskumppaneiden liberaalien tavoitteiden yhteen sovittaminen.


MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tilaa POLITIIKKALUOTAIMEN KALENTERI

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!