Politiikkaluotain: aluevaalit tuovat turbulenssia loppuvuoden politiikkaan

Keskustelu hallituksen päätöksentekokyvystä ja erityisesti rahan käytöstä kuvaa koronan väistymistä ja aluevaalien lähestymistä. Vaikeiksi arveltujen työllisyyspäätösten määräpäivä lähenee, samoin arviointi tehtyjen ilmastopäätösten vaikuttavuudesta. Lähestyvät aluevaalit saavat puolueet etsimään omaa tilaansa entistä voimakkaammin, joten lähikuukausina esimerkiksi hoitotakuu, ilmasto, 4. lisätalousarvio sekä budjetti ovat tapetilla. Myös maakuntaverosta ja hyvinvointialueiden palveluverkosta väännetään kättä vaalidebateissa.

On mielenkiintoista nähdä, millaiseksi aluevaalien äänestysaktiivisuus lopulta nousee. Vaalien ajankohta tammikuussa ei ole kampanjoinnin kannalta paras mahdollinen ja siksi on oletettavaa, että aktiivinen kampanjointi jää alhaiseksi. Alhainen äänestysaktiivisuus on yleensä nostanut tuloksessa kokoomusta, jonka kannattajien äänestysvarmuus on perinteisesti korkein. Sen sijaan aluevaalien on arvioitu olevan haasteelliset etenkin vihreille ja perussuomalaisille, joilla on ollut vaikeuksia realisoida kannatuspotentiaaliaan eduskuntavaalien ulkopuolella.

Perussuomalaiset käyvät vaalitaistoon uuden puheenjohtajansa Riikka Purran johdolla. Vihreiden johdossa on nähty runsaasti muutoksia. Aluevaalien aikaan puolueen puheenjohtajaa sijaistaa Iiris Suomela. Lisäksi uusilla ministereillä ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Vihreät hakee vastausta laahavalle gallup-kannatukselle sekä rytminvaihdosta hallituksen sisäisiin neuvotteluihin.

EU-kentällä keskustelua käydään sosiaalisesta ilmastorahastosta. Euroopan komission ehdotus ei saa kannatusta tällä hetkellä Suomessa, koska olemassa oleva rahoituskehys mahdollistaa vastaavanlaisen tukimekanismin. Loppuvuodesta eletään jännittäviä hetkiä myös turvallisuuspolitiikassa, kun pitkään käynnissä ollut HX-hanke on tarkoitus saattaa päätökseensä. Todellinen turpo-entusiasti odottaa kiinnostuksella myös Ranskan alkavaa puheenjohtajakautta ja odotettavissa olevia EU:n puolustukseen liittyviä avauksia varsinkin strategisen kompassin osalta.


MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tilaa POLITIIKKALUOTAIMEN KALENTERI

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!