Politiikkaluotaimen katsaus kesään

Kesäkuun Politiikkaluotain ennustaa, ettei politiikan kesä ole kovinkaan hiljainen, vaikka kesän perinteiset politiikan penkkiurheilijan suurtapahtumat kuten SuomiAreena ja puoluekokoukset ovat peruuntuneet tai siirtyneet.

Koronakriisin hallinta jatkaa hallituksen ja eduskunnan työtä totuttua pidemmälle kesään. Kansanedustajien yli kahden kuukauden kesäloma saattaa koronan ja valmiuslain vuoksi typistyä noin kuukauteen. Tulevista kesäkuukausista voidaankin ennakoida poikkeuksellisen vauhdikkaita. Hallitus seuraa tautitilanteen kehittymisen tarkkaan purettuaan osan rajoitustoimenpiteistä ja samalla jatkaa taloutta tukevien toimenpiteiden edistämistä heti kesäkuussa uuden lisäbudjetin muodossa.

Alkukesästä toivotaan päätöksiä kuntien talousongelmien helpottamiseksi. Kriisistä aiheutuneet lisäkustannukset kuntakentälle jäivät pelättyä pienemmiksi, mutta talouden notkahdus on vaikeuttanut jo ennestään heikon kuntatalouden tulevaisuuden näkymiä. Jo nyt on täysin selvää, että paineet talouden tasapainottamiseksi nostavat useissa kunnanvaltuustoissa keskusteluun sopeutustoimien lisäksi myös merkittävät ja reippaat muutokset kunnallisverotukseen.

Euroopan komissio esitti viime viikolla unionille 750 miljardin euron tukipakettia. Viimeistään tämä komission esitys on nostanut keskusteluun myös EU:n tulevaisuuden kehityssuunnat. Julkisessa keskustelussa tullaan kesän aikana arvioimaan talousyhteistyön lisäksi myös unionin onnistumisia ja epäonnistumisia koronakriisin hoidossa, ja näiden vaikutusta mahdolliseen syventyvään yhteistyöhön. 

Elokuussa loppupuolella päästään todennäköisesti palaamaan kesän ja koronan hiljentämään politiikan arkeen. Suomessa SDP aloittaa puolueiden lykkääntyneiden puoluekokouskierroksen Antti Rinteen astuessa kuuden vuoden puheenjohtajakauden jälkeen syrjään puheenjohtajan paikalta. Yhdysvaltain presidentinvaalit saavuttamat myös elokuussa tärkeän käännekohdan, kun sekä Demokraatit että Republikaanit järjestävät reilun viikon sisällä yleiskokouksensa. Puolueiden presidenttiehdokkaiden nimeämisen lisäksi erityinen mielenkiinto kohdistuu varapresidenttiehdokkaiden valintaan.

MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tutustu Politiikkaluotaimen kalenteriin ja tilaa se suoraan sähköpostiisi

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!