Politiikan syksy on täynnä mahdollisuuksia – vaikuta tai ole vaikutettu

Politiikan syksyssä vauhti kiihtyy, kun Marinin hallitus luovii läpi viimeistä puolivuotistaan eduskuntavaalien siintäessä horisontissa huhtikuussa 2023. Juuri nyt eletäänkin jokaisen vaikuttamistyötä tekevän parasta aikaa.  

Politiikassa sattuu ja tapahtuu, ja moni asia voi vielä muuttua ennen ensi huhtikuuta. Seuraavan hallituksen keskeiset haasteet ja vaaliagenda alkavat kuitenkin hahmottua. Ensi keväänä puhutaan ainakin energiasta, elinkustannuksista, turvallisuudesta, taloudesta, työmarkkinoista, ilmastosta ja sotesta.  

Näihin teemoihin ratkaisuja tarjoaville toimijoille on momentumia. 

Eurooppaa haastava energiakriisi sekä sen myötä haasteellinen tuleva talvi tarjoaa oppositiopuolueille mahdollisuuksia 

Istuva hallitus on profiloitunut vastuunkantajana Venäjän hyökkäyssodan, Suomen Nato-hakemuksen ja koronakriisin hoidossa. Nähtäväksi jää, miten pitkälle vastuunkannon profiili kantaa kriisiytyneen hoitajien työmarkkinatilanteen, heikkenevän talouskehityksen ja muiden akuuttien haasteiden keskellä. Ja miten paljon ja millä eväillä oppositio lähtee hallitusta haastamaan. 

Populismin aika Euroopassa ei ole ohi, kuten Italian ja Ruotsin vaaleista nähdään. Se valitettavasti harvemmin johtaa pitkällä tähtäimellä fiksuun, kestävään ja parhaiten informoituun päätöksentekoon. Fiksut päätökset kun usein eivät ole kovin mediaseksikkäitä, vaan päinvastoin tylsän tavanomaisia. Tulevina kuukausina on kiinnostavaa seurata, miten Euroopasta puhaltavat populismin tuulet vaikuttavat Suomen poliittiseen ympäristöön ja puolueiden voimasuhteisiin. 

Miten tässä asetelmassa vaikuttamistyötä tekevät voivat vaikuttaa menestyksekkäästi ja edistää omia tavoitteitaan seuraavan puolivuotisen aikana? Se onnistuu suunnitelmallisella, oikea-aikaisella ja tehokkaalla toiminnalla. 

Parhaat yhteiskunnalliset ratkaisut syntyvät yhdessä 

Suomen tulevaisuuden kohtalonkysymyksiä ratkomaan tarvitaan poliitikkojen lisäksi yrityksiä, järjestöjä ja koko kansalaisyhteiskuntaa. Vaikuttamisen merkitys korostuu aina poikkeusaikoina – niin nytkin.  

Paras informaatio ja toimivimmat ideat yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisuun tuotetaan yhdessä. On niin päätöksentekijöille, yrityksille kuin koko yhteiskunnalle hyödyllistä, että päätöksenteko tapahtuu mahdollisimman informoidulta pohjalta, eri tahoja ja alojen parhaita asiantuntijoita kuullen. 

On aina suositeltavaa hyödyntää mahdollisuus tuoda oma äänensä proaktiivisesti kuuluviin ja vaikuttaa oman toimintaympäristönsä tulevaisuuteen, sivusta katsomisen sijaan. Se osoittautuu usein myös nimenomaan liiketoiminnallisesti parhaaksi ratkaisuksi pidemmällä aikajänteellä. 

Vaikuta tai ole vaikutettu 

Kuten johtava vaikuttajaviestinnän konsulttimme Mikko Koskinen kirjoitti alkuvuodesta, hallitusohjelmavaikuttamisen aika on nyt. Vielä ei ole liian myöhäistä tarttua toimeen, kun politiikassa eletään seuraavan nelivuotiskauden tärkeimpiä vaikuttamisen aikoja. On parempi hypätä junan kyytiin myöhässä, kuin jäädä laiturille ruikuttamaan. 

On huomattavasti helpompaa vaikuttaa hallitusohjelmaan ennen kuin se on kirjoitettu, kuin pyrkiä muuttamaan suuntaa matkan varrella. Eikä onnistunut vaikuttaminen mitään salatiedettä ole, vaan suunnitelmallista ja oikea-aikaista toimintaa, jonka toteuttamiseen on aina mahdollista löytää tukea. 

Tekirin kokenut ja monipuolisesti osaava tiimi on vain puhelinsoiton päässä – ollaan yhteyksissä! 

Akseli Rouvari 
Vaikuttajaviestinnän suunnittelija 

Kirjoittaja on yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja politiikan asiantuntija ja työskentelee Tekirillä erityisesti vaikuttajaviestinnän projektien parissa. Tekirin asiantuntijat kirjoittavat säännöllisesti katsauksia ajankohtaisiin aiheisiin. Akselin ja muiden viestinnän ammattilaistemme teksteihin voit tutustua lisää täällä.