Mitä yritys voi oppia kymmenvuotiaalta?

Viestintätoimisto Tekir täytti tänä syksynä kymmenen vuotta. Muistatko itse vielä ajan, kun olit kymmenvuotias?

Omat muistikuvani lähes 30 vuoden taakse alkavat olla hieman hatarat, mutta onneksi kotona on ikäluokan lapsia, jotka muistuttavat siitä, millaista elämä on kymmenen vuoden molemmin puolin. Kokosin tähän blogiin muutamia ajatuksia siitä, mitä yritys voisi oppia 10-vuotiaalta. 

  1. Häpeä (vähän) vanhempiasi

Kymmenvuotias osaa jo vähän hävetä vanhempiaan. Olen itse vanhempana sen ikäinen, että en pääse enää kärryille lasten pukeutumisesta, puhun vähän nolosti ja pukeudun vielä nolommin. Vanhempia pitää aina vähän hävetä ja yritysmaailmassa kymmenvuotias saa reippaasti hävetä vanhempiaan, kunhan osaa itse tehdä asioita nuorekkaammin. 

  1. Kysele kaikkea

Vaikka kymmenvuotiaan pahin kyselyikä onkin ohi, on silti maailmassa paljon asioita, mitkä eivät suoraan mahdu kymmenvuotiaan kaaliin. Siksi kymppivee kyselee, kyseenalaistaa ja miettii asioita. Koska sinä viimeksi pohdiskelit ja kyselit? 

  1. Siedä tylsyyttä

Kun olin itse kymmenvuotias, tylsyys oli jokapäiväinen vieras. Jokainen ikäluokkani lapsi muistaa valittaneensa vanhemmilleen, ettei ole mitään tekemistä. Tylsyys on läsnä kymmenvuotiaan elämässä edelleenkin, vaikka älypuhelimet ja sosiaalinen media leikkaavatkin toimettomuudelta pahimman terän. Silti meidän pitäisi pystyä sietämään paremmin tylsyyttä, sillä kun on tylsää, saattaa päähän putkahtaa jokin uusi ajatus. 

  1. Leiki, pelaa ja iloitse

Kymmenvuotiaan elämä on tietynlaisen rajapyykin maastossa olemista, sillä enää ei olla pikkulapsia, mutta ei oikein vielä kiukuttelevia teinejäkään. Leikkien ja pelien kaltaiset asiat ovat edelleen vahvassa roolissa ja tällaista oppia tarvitsemme myös yritysmaailmassa. Leiki, pelaa ja iloitse, ole huoletta välillä vähän lapsellinen. 

  1. Maista rohkeasti uusia makuja

Minulla on kaksi lasta, joista toinen on teini ja toinen esiteini. Kymmenvuotiaana nuorempi suhtautui epäluuloisesti sushiin. Onhan se hirvittävän pahanmakuista raakaa kalaa. Kerättyään tarpeeksi rohkeutta, uskalsi hän maistaa ensimmäisen lohisushinsa. Arvaatko mikä on hänen suosikkiruokaansa nykyään? Jep, sushi. Ai miten raaka kala liittyy yrityksen toimintaan? No vaikka siten, että mietipä hetki, koska sinä viimeksi kokeilit jotain uutta työpaikallasi, otit uuden idean käyttöön tai heitit pöytään ehdotuksen, joka ei heti välittömästi saanut porukkaa riemuitsemaan? Jos et muista, kokeile rohkeasti jotain uutta jo tänään!