Marraskuun Politiikkaluotain: Historiallisia päätöksiä sekä kansallisessa että kansainvälisessä politiikassa

Eduskunta lähestyy talvikuukausia jännittyneessä ilmapiirissä. Yhdysvalloissa äänestetään poikkeuksellisissa vaaleissa. Muun muassa merkittävän suuri postiäänten osuus sekä tasainen kannatus vaa’ankieliosavaltioissa tekevät tuloksesta ja vaalien jälkeisestä poliittisesta tilanteesta vaikeasti ennustettavia. Vaalien tulos ei todennäköisesti selviä vielä vaalipäivänä. 

Kohtuullisen rauhallisen yhteiselon jälkeen puoluepolitiikka on tehnyt entistä vahvemmin paluuta päätöksenteon ympäristöön. Lisäksi Euroopassa huomattavasti heikentynyt koronatilanne on näkynyt Suomessa lisärajoituksina. Tämä yhdessä talousongelmien kanssa kuuluu varmasti talvikuukausien poliittisissa keskusteluissa. Pohdinta rajoitustoimien ja talouden yleistilanteen suhteesta jatkuu varmasti niin pitkään kuin erilaisia rajoitustoimia joudutaan Suomessa käyttämään.

Eduskunta odottaa esitystä sote-uudistuksesta käsittelyyn jo joulukuussa. Aiemmin ikuisuusaiheelta tuntunut valtaisa kokonaisuus on lopulta etenemässä päätöksentekoon. Todennäköistä on, että nykyinen esitys tiukasta aikataulusta huolimatta tulee hyväksytyksi, ellei perustuslakivaliokunnan käsittelyssä ilmene aikataulun kannalta massiivisia muutostarpeita. Oppositio yhdessä suurten kaupunkien kanssa tulee luultavasti vastustamaan esitystä loppuun asti. Tulemmekin varmasti näkemään värikästä keskustelua aiheen ympärillä vielä kuukausien ajan.

Yhdysvaltojen presidenttikisa on kriittisessä pisteessä. Kannatusmittauksia johtava entinen varapresidentti Joe Biden ei onnistunut parhaalla tavalla viimeisessä vaaliväittelyssä presidentti Donald Trumpia vastaan. Istuva presidentti saikin kätevän lyömäaseen Bidenin varomattomista kommenteista liittyen Yhdysvaltojen öljyteollisuuden tulevaisuuteen. Kokonaiskannatuksesta huolimatta tilanne monessa vaa’ankieliosavaltiossa on erittäin tiukka. Tulosta saadaankin odottaa varmasti pitkälle vaaliyön jälkeiseen aamuun, ja mahdollisesti vilkkaasta postiäänestyksestä johtuen myös pidemmälle.

Etukäteen on tiedossa, että Biden tulee saamaan suuren osan äänisaalistaan postiääninä. Postiäänet lasketaan Yhdysvalloissa vasta vaalipäivän äänien jälkeen. Onkin todennäköistä, että presidentti Trump johtaa, ainakin jossain vaiheessa, vaaliyötä presidenttikilpaa. Täysin arvaamattoman tilanteen eteen voidaan joutua, mikäli Biden menee myöhemmin ohi postin kautta tulleilla äänillä, ja Trump syyttää Demokraatteja vaalivilpistä ja kieltäytyy hyväksymästä vaalitulosta.

MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tilaa POLITIIKKALUOTAIMEN KALENTERI

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!