Mainekriisi on organisaation norovirus

Se iskee yleensä keskellä yötä. Juuri silloin, kun siihen ei olisi varaa.

Molemmilla aikuisilla on seuraavana päivänä tärkeä kokous tai työmatka, jota ei voi jättää väliin. Mutta ei auta. Kun lapsi oksentaa ja ripuloi, silloin hoivataan, pyykätään ja desinfioidaan ovenkahvat. Ostetaan kaupasta mehua ja suolakeksejä. Arvostetaan kuivausrumpua enemmän kuin mitään muuta. Toivotaan pelonsekaisin tuntein, ettei tauti leviä koko perheelle.

Myös yrityksen mainekriisi iskee odottamatta. Silloin hälytetään kaikki kynnelle kykenevät apuihin. Painetaan töitä ja päivystetään puhelinta kellon ympäri. Mietitään taktiikkaa ja lausuntoja. Situation room ei ole kylpyhuoneessa eikä patjalla olohuoneessa, vaan kulmahuoneessa. Sinne hommataan kasa sämpylöitä, kun ei ehditä lounaalle. Pohditaan kuumeisesti, kuinka kriisistä selvittäisiin mahdollisimman vähillä vaurioilla ja mainehaitoilla.

Henkisen krapulan jälkimainingeissa harmittaa

Vatsataudin jälkeen on monta päivää krapulainen olo. Ei tee mieli syödä, heikottaa ja harmittaa. Mainekriisin jälkimainingeissa saattaa myös iskeä henkinen krapula. Miksi emme varautuneet tähän? Mitä olisi voitu tehdä toisin? Miten varmistamme, ettemme joudu vastaavaan tilanteeseen enää jatkossa? Mitä asiakkaamme ajattelevat? Miten tämä vaikuttaa myyntiimme? Menetämmekö parhaat työntekijämme kilpailijoille? Miten media meitä kohtelee? Kuka lähetetään A-Studioon ja millä ydinviesteillä varustettuna?

Tänä vuonna meidän perheessä sairastettiin vatsatautia kahtena perättäisenä viikonloppuna. Juuri, kun olimme huokaisseet helpotuksesta ja kuvittelimme, että vain toinen lapsi sairasti, alkoi oksennusrumba uudelleen. Keskellä yötä tietenkin.

Vatsatauti vie voimat. Niin vie muuten mainekriisikin. Kumpaakaan ei toivoisi edes pahimmalle viholliselleen.

Ei kannata jäädä odottelemaan, iskeekö paska tuulettimeen

Vatsataudilta vältytään huolehtimalla käsihygieniasta. Huolellinen vesipesu tehoaa paremmin kuin käsidesit. Kokeneimmat vanhemmat osaavat jo aamuyön tunteina sarkastisesti naureskellen miettiä mitähän huomenna kokataan, sillä kyseiseen ruokaan saattaa muodostua vuosiksi ällö-reaktio. Meidän perheen jäsenillä kokemusta on muun muassa lehtikaalisipseistä ja siskonmakkarakeitosta.

Mainekriisiä ennaltaehkäistään paitsi hyvällä johtamisella, myös viestinnän strategisilla linjauksilla, viestintävalmennuksilla ja varautumissuunnitelmilla. Tekiriltä löytyy rautaista apua viestinnän monipuolisiin ja yllättäviin tilanteisiin. Tarjoamme mielenrauhaa muun muassa kartoittamalla todennäköisimpiä kriisitilanteita ja -skenaarioita etukäteen sekä simuloimalla yllättäviä ja haastavia viestintätilanteita turvallisissa olosuhteissa. Jos tilanne kaikesta ennakoinnista huolimatta iskee päälle, emme säikähdä vaan autamme sinut turvallisesti myrskyn läpi. Keskitymme olennaiseen ja katsomme tulevaan myös kriisitilanteissa. Onhan tärkein palvelumme ajattelu.