Kuinka pilata hyvä Flow?

Tunsitko tuon? Lempeän heilahduksen maailmankaikkeuden pinnalla. Avaruuden ja ajan aaltoilun, mikä voi tarkoittaa vain yhtä asiaa. Kuluva viikko huipentuu kesän yhteen odotetuimmista viikonlopuista: Flow festivaalin teltat nousevat jälleen Helsingin Suvilahteen. Flow on nauttinut viime vuosina täydellisesti järjestetyn festarin maineesta, mutta voiko illuusio särkyä yhden suljetun pyörätien vuoksi?

Kulunut kesä on pitänyt tapahtumien ja niiden tuotannosta viestimisen otsikoissa. Pori Jazzin muutamissa tunneissa kärjistynyt kohu ja lopulta vastavalitun toimitusjohtajan potkut ovat varmasti monella vielä tuoreessa muistissa. Kun asiat eivät suju toivotulla tavalla, festivaalien vieraat antavat kunnian kukon laulaa sosiaalisessa mediassa. Siksi tapahtumien järjestäjien tuleekin paitsi varautua nouseviin myrskyihin ajoissa, myös kriisin iskiessä reagoida valon nopeudella. Tämä pätee myös suuren suosion saavuttaneen Flow-festivaalin kohdalla.

Flow on kasvanut yhdeksi Euroopan kiinnostavimmista festivaaleista. Tai ainakin niin kaikki siellä vuosi toisensa perään ravaavat jaksavat toisilleen toitottaa (allekirjoittanut mukaan lukien). Ilmassa leijuu vähintäänkin illuusio siitä, että kaikki on mietitty viimeistä yksityiskohtaa myöten valmiiksi; niin ruokatarjonta, äänentoisto, vessojen sijainnit kuin yleinen tunnelma.

Illuusiossa on kuitenkin voinut havaita viime vuosina säröjä. Muuten niin onnistuneesti järjestettävän festivaalin Akilleen kantapää on näyttänyt olevan vaikeista asioista ajankohtaisesti tiedottaminen. Viime kesänä festivaalin lauantaille osunut Kiira-myrsky sekoitti tapahtuman aikataulut ja osalle asiakkaista oli virheellisesti kerrottu, että kaikki päivän esitykset on peruttu. Osa asiakkaista oli lähtenyt kotiin, kun vain tuntia myöhemmin festivaali oli taas täydessä nosteessa.

Tänä vuonna kohua on ehtinyt syntyä Kalasatamaan vievän kevyen liikenteen väylän sulkemisesta kolmeksi viikoksi festivaalin rakentamisen vuoksi. Alueen asukkaat ovat arvostelleet Flowta erityisesti myöhäisestä tiedottamisesta ja keskusteluyhteyden puuttumisesta.

Tapahtumat elävät lopulta asiakkaiden armosta. Vaikka Flow on lunastanut paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista festivaaleista, se ei tarkoita etteikö olisi olemassa sellaista kriisiä, joka katkaisee vahvan kamelin selän. Tapahtumien järjestäminen on täynnä yllättäviä käänteitä, minkä vuoksi viestinnällinen varautuminen ja valmius on hyvä olla kunnossa.

Tapahtumien järjestäjiltä kaivataan johdonmukaisuutta ja avoimuutta, niin tiedotuksesta vastaavalta tiimiltä kuin kentällä partioivalta henkilökunnalta. Näin Flow-festivaalin kynnyksellä haluankin muistuttaa alueella häärääviä järjestäjiä: Jos Suvilahdessa repeää viikonloppuna myrsky ja tarvitsette apua kriisitilanteiden ammattilaisilta, Tekirin toimisto sijaitsee kätevästi 150 metriä Flow-festivaalin alueelta.

PS. Nappaa tästä itsellesi mukaan Tekirin Flow-bingo! Kuvitus on lähtöisin taiteilijakollektiivi FRANK:in siveltimistä. Taiteilijoina Fanni Kestilä, Lotta Harjasto, Reetta Kallio & Reetta Levander

Lataa Tekirin FLOW bingo tästä