Lokakuun Politiikkaluotain: Koronatilanne varjostaa tulevia kuukausia

Tulevien kuukausien poliittinen keskustelu keskittyy rajoituksiin, joilla hallitus pyrkii vastaamaan asteittain pahenevan koronatilanteeseen. Ensimakua saatiin jo tällä viikolla, kun oppositio arvosteli kohtuullisen voimakkaasti ravintoloiden aukioloaikojen uusia rajoitteita. Keskustelua koronatoimien suhteesta talouteen ja avoimeen yhteiskuntaan on käyty jo hyvän aikaa tänä syksynä. Budjettiriihen tulosten julkaisun jälkeen väittely kävi ajoittain jopa kuumana.

Marinin hallituksen ensimmäinen budjettiriihi sujui kaksijakoisissa merkeissä. Koronatilanteen ja talouskriisin runteleman yhteiskunnan elvyttäminen pakotti hallitusviisikon neuvottelemaan Suomelle alijäämältään ennätyssuuren budjettiehdotuksen, joka oli samalla avoin kädenojennus massiivisista vaikeuksista kärsivälle kuntakentälle. Riihen yhteydessä julkaistiin myös muutamia tulevien vuosien talous- ja elinkeinopolitiikan kannalta merkittäviä ohjelmia. Erityisesti EU:n elvytysrahastoon kytkeytyvä Suomen kestävän kasvun ohjelma sekä kotimaisen teollisuuden tulevaisuuden askelmerkkejä ohjaava teollisuuspoliittinen strategia tulevat varmasti näkymään tulevien kuukausien poliittisissa debateissa.

Toisaalta hallitusviisikko ei onnistunut päättämään, ainakaan oppositiota vakuuttavista, työllisyystoimista riihen yhteydessä ja poliittisesti vaikeimmat väännöt, kuten eläkeputki ja ansiosidonnaisen kohtalo, vietiin kolmikantaan. Työllisyystavoite kyllä kasvoi merkittävästi, mutta samalla aikataulu muuttui kattamaan koko 2020-luvun. Viime viikkoina eduskuntakeskustelua onkin käyty huomattavan paljon juuri työllisyyskysymyksistä. Tässä kohdin on tosin hyvä muistaa, että merkittävä osa riihessä sovituista työllisyystoimista on sidoksissa kestävän kasvun ohjelman myötä toteutettaviin uudistuksiin. Todennäköistä on, että keskustelu tulee vielä jatkumaan etenkin kevään kuntavaalien lähestyessä.

Yhdysvalloissa presidenttikisan kirivaihe käynnistyi ensimmäisen ehdokasväittelyn tulenkatkuisissa tunnelmissa. Presidentti Trump yritti hyökätä voimakkaasti mielipidetiedusteluja johtavaa entistä varapresidentti Joe Bidenia vastaan. Trump taistelee viimeiseen asti vallankahvasta, mutta on jo samalla alkanut kyseenalaistamaan tulevan vaalituloksen rehellisyyden. Se mitä Yhdysvalloissa tapahtuu vaalituloksen valmistuttua, on vielä vaikea ennustaa. Vaalien jälkeisten kuukausien poliittinen tilanne Yhdysvalloissa, erityisesti mikäli demokraattien ehdokas Biden voittaa, tulee olemaan historiallisen hankala.

MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tilaa POLITIIKKALUOTAIMEN KALENTERI

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!