Korona teki valtiosta suuren –  Politiikkaluotain kertoo askelmerkit politiikan kevääseen

Koronaepidemia on antanut valtion ja poliittisten päättäjien käsiin suuremman vallan kuin koskaan aiemmin, mikä tekee politiikan tuntemuksen entistä merkittävämmäksi. Kriisitilanteessa myös skenaariot tulevasta muuttuvat ja siksi on entistä tärkeämpää ymmärtää, mikä muuttuu ja mikä ei.

Sanna Marinin hallituksen ja eduskunnan toimet keskittyvät tällä hetkellä epidemian hillitsemiseen ja valmiuslakien täytäntöönpanoon. Inhimillisen kärsimysten lisäksi myös suomalainen elinkeinoelämä on henkitoreissa kulutuksen romahduksen johdosta. Tärkeimmät työllisyystavoitteet eivät koske enää työllisyysasteen nostoa, vaan nykyisten työpaikkojen säilyttämistä sekä yritysten tukemista kriisistä selviämiseksi. Huhtikuun kehysriiheen odotetaankin hallitukselta nyt askelmerkkejä tulevaan niin elvytystoimien kuin hallitusohjelman priorisoinnin suhteen.

Vaikka monet hankkeet nyt hetkellisesti seisovat, on tärkeää huomata, että poliittinen valmistelu ei ole pysähtynyt ja mm. sote-uudistuksen on luvattu pysyvän aikataulussa. Koronavirus on kuitenkin tyhjentänyt tilaisuudet keväältä ja kesältä: esimerkiksi keskusta, kokoomus ja SDP ovat siirtäneet puoluekokouksena elo-syyskuuhun ja SuomiAreena on peruttu.

Kun Euroopassa kansalaisten arki on pysähtynyt, EU kouristelee epäsolidaarisuuden keskellä. Vanha pohjois-etelä repeämä on ehkä pahempi kuin eurokriisissä, kun rikkaat valtiot Alankomaat etunenässä ovat torpanneet eurobondit. Varsinkin Italiassa vanha tyytymättömyys EU:ta kohtaan on kasvanut rajusta, samalla kun Venäjä ja Kiina keräävät irtopisteistä solidaarisuuden osoituksilla. Ylipäätään poikkeustilanteen voittajia ovat tähän asti ollut epädemokraattiset toimijat, jotka ovat saaneet tilaisuuden valtansa kasvattamiseen, kansalaisyhteiskunnan kaventamiseen ja valeuutisten levittämiseen.

Yhdysvalloissa koronavirus on johtanut siihen, että merkittävä osa osavaltiosta on päätynyt siirtämään esivaalien ajankohtaa myöhemmälle kevääksi tai kesäkuun puolelle. Nyt demokraateilla on kuitenkin vaikea tilanne, kun kriisi on keskeyttänyt kampanjoinnin ja Donald Trump on jatkuvasti esillä kriisin vuoksi. Joe Biden joutuu rakentamaan näkyvyyttä sosiaalisen median varaan ja Bernie Sanders on viime viikkoina lopettanut rahoituksen keräämisen kampanjalleen. Nähtäväksi jää pystytäänkö Yhdysvalloissa vielä toukokuussa tai kesäkuun alussa äänestämään siirretyissä esivaaleissa vai jatkuuko presidenttiehdokkaan valinta myöhemmälle kesään. Todennäköisintä on silti, että demokraatit valitsevat Joe Bidenin elokuun puoluekokouksessaan presidenttiehdokkaaksi haastamaan Donald Trumpin.

MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tutustu Politiikkaluotaimen kalenteriin ja tilaa se jatkossa suoraan sähköpostiisi

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!