Joulu on vihreä siirtymä, ja siksi se muuttaa kaiken!

Mitä lauseita Sinulle jäi mieleen tästä vuodesta?
 
Olivatko ne lohdutuksen ja myötätunnon sanoja, kun mikään ei sujunut, huominen oli täynnä huolia, ja joulu oli jo ovella? Olivatko ne rakkaan ihmisen lämpimiä sanoja juuri, kun tarvitsit niitä eniten?
 
Vai olivatko lauseet esihenkilön tai hallituksen puheenjohtajan kärsimättömiä vaatimuksia saada vielä viimeinen diili sisään ennen joulua? Vai olivatko ne lauseita, joita ei koskaan sanottu?  Vaikka olisi pitänyt sanoa.
 
Tai ehkä ne lauseet alkoivat sanoilla ”Gazassa, Ukrainassa tai itärajalla” samalla hetkellä, kun avasit minkä tahansa uutiskanavan.
 
Jokaiselle meille tämäkin vuosi oli vaativa, epävarma, pelottava, toisinaan masentavakin. Monet meistä törmäsivät siihen, että toivon valoa ei riittänyt joka päiväksi eikä joka viikoksi. Silti toivon valo on meissä jokaisessa. Olemme yhdessä olentoja, jotka toivovat, unelmoivat, rakastavat ja kaipaavat turvallista omaa paikkaa. Juuri sitä äidin syliä, jonka olemme kauan sitten jättäneet. Paikkaa, jossa kukaan ei vaadi yhtään mitään. Paikkaa, johon mikä vaara ei yllä. Paikkaa, jossa voimme olla oma itsemme ilman vaatimuksia, ilman kiirettä ja ilman väkivallan kuvia, joita olemme nähneet riittävästi tänäkin vuonna.

Muuta ensin itseäsi, jos haluat muuttaa maailmaa

Viime päivinä olen miettinyt suuren venäläisen kirjailijan Leo Tolstoin lausetta: ”Jokainen ajattelee muuttavansa maailmaa, mutta kukaan ei ajattele muuttavansa itseään.” Tämä lause ei jätä minua rauhaan. Se muistuttaa kiusallisen vahvasti siitä, mistä muutoksessa on kyse.
 
Ihmiset ovat käynnistäneet muutoksia, jotka vaikuttava pitkälle tulevaisuuteen. Suurin niistä on ilmastonmuutos, joka muuttaa maapallon paikaksi, jossa kasvit, eläimet ja ihmiset eivät enää pysty elämään. Ilmastonmuutoksen lisäksi me ihmiset olemme aiheuttaneet valtavan luontokadon ja lajien sukupuuton. Luontokato uhkaa myös taloutta, ruuantuotantoa ja ihmisten terveyttä. Hyvä uutinen on se, että luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on vielä mahdollista pysäyttää, jos toimiin ryhdytään nopeasti.
 
En ole ollut koskaan ensimmäisten joukossa puhumassa tai kirjoittamassa ilmastonmuutoksesta tai luontokadosta. Olen pikemminkin ollut allerginen kaikenlaiselle viherpesulle, mielenosoittajille, kiihkoilijoille ja uusheränneille, jotka näyttävät rasittavilta. Olipa uskonto sitten mikä tahansa. En ole osallistunut elämässäni yhteenkään mielenosoitukseen. Toistaiseksi.
 
Mutta mitä enemmän olen keskustellut minua viisaampien ihmisten ja nuorten kollegojeni kanssa, sitä enemmän jokin on minussa muuttunut. Olen ainakin halunnut muuttua ja oppia. Se ei ole helppoa, ei ainakaan 66-vuotiaalle kärttyisälle ukolle.  Mutta se on välttämätöntä. Meille kaikille, ja erityisesti kaikille tänne tuleville uusille sukupolville, joilla on oikeus parempaan maailmaan. Tai edes yhtä hyvään maailmaan kuin se, jonka me saimme haltuumme.
 
Muutos näkyy myös Tekirissä, mutta sekään ei ole minun ansiotani. Olen vain yrittänyt pitää muutoksen oven auki, mutta minua paljon nuoremmat nerokkaat tekirläiset ovat vieneet taas kerran Tekiriä oikeaan suuntaan. Siksi olemme ottaneet kunnianhimoisia tavoitteita vihreän siirtymän polulla, yhdessä asiakkaidemme kanssa. Ja hyvät asiakkaamme ovat tässäkin keskiössä. Asiakkaamme voivat tehdä omassa liiketoiminnassaan tekoja, joilla on suuri merkitys maapallon pelastamisessa. Me voimme osaltamme auttaa asiakkaitamme toteuttamaan unelmansa.
 
Tekir on aina halunnut ratkaista suurimpia ja vaikeimpia tilanteita, joihin asiakkaamme joutuvat tai jopa haluavat. Olemme aina kunnioittaneet kaikkia asiakkaitamme, jotka tekevät suuria tekoja, tai vähän pienempiäkin maailman parantamiseksi. Olemme kiitollisia ja vähän hämmentyneitäkin asiakkaiden luottamuksesta, jota olemme saaneet nauttia jo 15 vuoden ajan.

Tekirin katse maailmalla

Tänä vuonna Tekir on työskennellyt entistä enemmän kansainvälisten asiakkaiden kanssa. Olemme olleet mukana monissa kansainvälisissä operaatioissa: yrityskaupoissa, ostotarjouksissa ja tietenkin vaativissa mainetilanteissa. Olemme tästä tietenkin iloisia, onnellisia ja kiitollisia.
 
Pitkäaikainen työskentely kansainvälisten asiakkaiden kanssa on usein kehittynyt kumppanuudeksi, jossa tehtävämme on tulkita Suomen politiikkaa, liiketoimintaympäristöä ja maan tulevaisuutta. Se on tarjonnut meille ainutlaatuisen ikkunan siihen, miten suuret ja pienetkin kansainväliset yritykset näkevät Suomen. Kokemuksemme kertoo, että paljon on vielä tekemistä ennen kuin Suomi on vetovoimainen maa sekä yrityksille että yritysten tarvitsemille kansainvälisille työntekijöille. Suomi varmasti hyötyy tuoreesta Nato-jäsenyydestään, mutta se ei ratkaise kaikkea.
 
Tekirin tulevaisuus on varmasti entistä kansainvälisempi. Sen eteen teemme työtä, jotta voimme tarjota myös entistä kiinnostavampia palveluja asiakkaillemme ja entistä kiinnostavampia työtehtäviä nykyisille ja tuleville tekirläisille.

Valoa sydämiin

Olemme kiitollisia kaikille asiakkaillemme, joita olemme saaneet auttaa menestymään tänäkin. vaikeana vuonna. Olemme olemassa asiakkaitamme varten, ja pyrimme joka päivä olemaan luottamuksenne arvoisia.
 
Toivomme sinulle ja kaikille ystävillemme ja asiakkaillemme rauhaa ja iloa joulun aikaan. Toivomme, että joulun vallankumouksellinen valo laskeutuu sydämeesi. Ja toivomme, että voit viettää rakkaiden ihmisten kanssa yhteistä aikaa, joka on kuitenkin kaikkein tärkeintä elämässämme. Ja koko elämämme on kuitenkin vain lyhyt hetki universumissa, joulukuisessa tähtitaivaassa. Sitä ei ole tarkoitettu excel-harjoitukseksi eikä powerpointiksi eikä tekoälyn viisasteluksi, vaan yhteiseksi iloksi. Iloksi, joka muuttaa elämän elämisen arvoiseksi. Todellinen vihreä siirtymä!
 
 
Harri Saukkomaa