Helmikuun Politiikkaluotain ennakoi kevätistuntokauden käänteitä

Politiikkaluotain on taas täällä! Helmikuussa starttaavat valtiopäivät ja hallitus jatkaa työllisyys- ja ilmasto-ohjelman toimenpiteiden valmistelua. Yhdysvalloissa jännitetään lähestyvää supertiistaita, ja EU opettelee elämään ilman Britanniaa.

Vuosi 2020 on kotimaassa välivuosi vaaleista. Hallituksella onkin hyvä mahdollisuus edistää toimintasuunnitelmaansa harppauksin jo heti kevään aikana.

Eduskunnan istuntokausi alkaa helmikuun alussa perinteisin menoin, mutta hallituspuolueet aloittavat kevään työt jo hieman sitä aiemmin kokoontumalla kahden päivän seminaariin päivittämään kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman toimenpiteitä. Myös työllisyystoimet ovat seminaarin ohjelmassa. Hallituksen tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta ja tätä kautta, oman arvionsa mukaan, 60 000 uutta työllistä. Elokuun 2020 budjettiriiheen mennessä valmiina tulisi olla toimenpiteet, jotka vastaavat vaikuttavuudeltaan 30 000 päätösperäistä työpaikkaa. Muutoin hallitus joutuu arvioimaan uudelleen useita jo sovittuja menolisäyksiä.

Kevään aikana hallituksen on tarkoitus viedä eteenpäin myös energiaverotuksen uudistamista, verotoimin kannustettua kiertotaloutta ja liikenteen vero- ja maksumuutoksia.

Politiikkaluotain tarjoilee Yhdysvaltain presidentinvaalien tärkeimmät tärpit

Neljä vuotta sitten saadun palautteen perusteella Politiikkaluotaimen lukijoita suuresti kiinnostavat Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat saaneet poikkeuksellisen lähtölaukauksen presidentti Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin myötä.

Helmikuun alussa Iowassa käynnistyy toden teolla demokraattien esivaalitaisto. Demokraattien esivaalien ennakkosuosikeista moni menettää muutaman tärkeän vaaliviikon presidentin virkarikosoikeudenkäynnin johdosta, sillä käsittely on siirtynyt edustajainhuoneesta senaatin päätettäväksi.

Yksi ennakkosuosikki ja tämänhetkisten mielipidemittausten kärkihahmo Joe Biden on saanut paljon kyseenalaista huomiota virkarikosprosessin aikana. Entisen varapresidentin kannatus on kuitenkin säilynyt kohtuullisen korkeana tästä huolimatta, ja hänen arvioidaan olevan hyvissä asemissa puolueensa sisäisessä taistossa.

Senaattori Bernie Sandersin kampanja ei ole yhtä vahvassa lennossa kuin neljä vuotta aiemmin. Terveysongelmista kärsinyt Sanders on saanut tukijakseen suositun New Yorkin kongressiedustaja Ocasio-Cortezin.

Yksi esivaalien mielenkiintoisimmista päivistä nähdään heti maaliskuun alussa. Supertiistaina jaossa on yli 1 300 delegaattipaikkaa kesän puoluekokoukseen.

Mikä Politiikkaluotain?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tutustu Politiikkaluotaimen kalenteriin ja tilaa se jatkossa suoraan sähköpostiisi

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!