Ennakoi vuoden 2019 poliittiset käänteet – ota talteen lista tapahtumista

Helmikuussa 2002 Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeldin tiedotustilaisuus Irakin joukkotuhoaseiden etsimisestä ajautui sanabalettiin ”tuntemattomista tuntemattomista”, mikä herätti lähinnä huvittuneisuutta:

”Raportit, jotka kertovat, että mitään ei ole tapahtunut, ovat aina kiinnostaneet minua. On nimittäin asioita, jotka tiedämme tuntevamme, ja on asioita, joista tiedämme, ettemme tunne niitä. Mutta on myös tuntemattomia tuntemattomuuksia – eli on tuntemattomia asioita, joita emme tunne.”

Puheen jälkeen filosofi Slavoj Žižek tosin huomautti, että poliittinen tahto löytää joukkotuhoaseet on esimerkki tietämisen neljännestä kategoriasta: epämiellyttävistä totuuksista, jotka tiedämme, mutta joista emme halua tietää. Vaikka tiedotustilaisuus päätyikin vuoden retoriseksi kömmähdykseksi, käytetyt kategoriat ovat hyvä esimerkki siitä, miten tulevaisuutta voi yrittää hahmottaa.

Vuoden alku on ennustamisen kulta-aikaa. Ihmiset päivittävät tilannekuvaansa elämästä ja ajasta tietokirjojen, vuosihoroskooppien ja tinankorvikkeiden valamisen avulla. Ennustaminen onkin hyvin yksilöllinen näkemys ja altis liialliselle varmuudelle. Sen vuoksi systemaattinen datan kerääminen ja skenaarioiden laatiminen niiden pohjalta tuottaa usein paremman kyvyn ennakoida mahdollisia tulevaisuuksia – ja toimia tuloksekkaasti silloin kun se on tarpeen.

Kokosimme teille alle Politiikkaluotaimesta muutamia poliittisen kalenterin päivämääriä pohdittavaksi. Syvennä tietämystäsi ja lataa Politiikkaluotaimen ilmaiset kolmen kuukauden kalenterit täältä.

Tosiasiat (known-knows):

Hallituksen on nuijittava läpi kymmeniä lakiesityksiä 15.3. mennessä, kiireellä ja pienimmällä mahdollisella enemmistöllä. Eduskuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä 5.3. ja ehdokasasettelu vahvistetaan 14.3. Vaalipäivä on sunnuntai 14.4. Hallitusneuvotteluissa linjataan hallitusohjelma huhti-toukokuussa, ja elokuussa on uuden hallituksen budjettiriihi.

Ennen 26.5. olevia europarlamenttivaaleja EU:n on ratkaistava kantansa Ison-Britannian kompurointiin Brexitin kanssa, joka astuu voimaan 30.3. Europarlamenttivaalien jälkeen uusi EU-komissio aloittaa toimintansa vasta 1.11., ja näin ollen Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuuskausi osuu hyvin merkittävään ajankohtaan EU:n kannalta.

Ukrainan presidentinvaalit 31.3. lisäävät jännitteitä Euroopassa, ja toukokuun jälkeen monet EU-maat käyvät omiin vaaleihinsa, joissa kannattaa seurata populistien kannatuksen kehitystä esimerkiksi Tanskassa (viim. 17.6.) ja Puolassa (loka-marraskuu).

Kauppasodan seuraava käänne nähdään viimeistään maaliskuun alussa, joka on Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan aselevon takaraja. Kansainvälisissä talousorganisaatioissa tapahtuu 1.2. kun Maailmanpankki saa uuden johtajan ja G-20 on koolla Japanissa 28.–29.6.

Seurattavat asiat (known-unknowns):

Politiikkaluotaimen kalenterissa olevien päivämäärien kautta meille avautuu mahdollisuus hahmottaa tulevaa ja skenarioida kehityskulkuja. Mitkä aiheet nousevat esimerkiksi eduskuntavaalien merkittäviksi teemoiksi soten, vanhusten, nuorten, työllisyyden, koulutuksen ja maahanmuuton lisäksi? Varmaa on, että ainakin yksi yllättävä käänne mahtuu vaalikevääseen.
Vuoden 2015 vaaleista povattiin etukäteen Kreikka-vaaleja, mutta VM:n ansiosta keskusteltiin vain leikkauslistoista. Tulevatko disinformaatio ja teknologiset alustat kärjistämään vastakkainasettelua myös meillä?

Mustat joutsenet (unknown-unknowns):

Lähtökohta on se, että yllättävät asiat ovat lähes aina mustia – harvoin olemme nähneet odottamatonta positiivista käännettä, mutta toivotaan, että vuosi 2019 tekee iloisen poikkeuksen esimerkiksi energiantuotannon tai lääketieteen saralla.

Muuten voimme nähdä poliittisten henkilöiden yllättäviä, mutta inhimillisiä poissaoloja – tai Islannin tuhkapilvien kaltaisia globaaleja tapahtumia, joissa käänteet seuraavat toistaan dominopelin lailla. Toisaalta elämme tällaista tilannetta jatkuvasti, mutta muutokset tapahtuvat niin hitaasti, että ne helposti jäävät ymmärtämättä.

Epämiellyttävät totuudet (unknown-knows):

Entä epämiellyttävät totuudet, jotka haluaisimme sivuuttaa? Vaatikaamme niihin nyt vastauksia eduskuntavaaliehdokkailta, ja koettakaamme jokainen hyväksyä niistä edes yksi ja elää sen mukaisesti.