Elokuun Politiikkaluotain: Politiikan painekattilassa porisee

Hallituskauden puoliväli koittaa torstaina 5.8. Ensimmäinen puolisko on kulunut sosiaali- ja terveysasioiden parissa, kun sote-uudistusta vietiin maaliin koronan kourissa. Kuntavaalitulos ounasteli kuitenkin paluuta perinteisiin aiheisiin ja tuorein gallup-tulos näyttää kokoomuksen aseman kestäneen hiljaisen kesän yli.

Kesälomien loputtua luvassa onkin liuta latautuneita aiheita, kun puolueet valmistautuvat aluevaaleihin, hallitus miettii asetelmia budjettiriiheen ja työllisyyden useat kysymykset odottavat ratkaisuaan. Hallituksen sisäinen dynamiikka ei tällä hetkellä näytä lupaavaan ainakaan huomattavasti helpompia budjettineuvotteluja kuin kevään kriisiytynyt puoliväliriihi. 

Toimintakyvyn säilyttäminen on kuitenkin erityisesti pääministeripuolueelle tärkeää, sillä loppuvuoden työllisyysratkaisujen sekä neuvottelukierrosten onnistuminen on merkittävää niin hallituskauden toisen puolikkaan asetelmille kuin Suomen talouden palautumiselle koronapandemiasta.

Ennen syksyn poliittista vääntöä päätetään kuitenkin perussuomalaisten puheenjohtajasta, mikä vaikuttaa opposition dynamiikkaan sekä keskusteluihin seuraavista hallituspohjista. Uusia kasvoja valitaan myös syyskuussa, kun vihreät tekevät ratkaisuja puheenjohtaja Maria Ohisalon vanhempainvapaata varten.

Koronasta ei kuitenkaan ole päästy eroon. Hallituksen kesäloman viimeisiä päiviä värittää kasvava paine päättää miten jatkuvasti kasvaviin tartuntalukuihin tulisi reagoida koulujen alkaessa ja ihmisten palatessa töihin.


MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tilaa POLITIIKKALUOTAIMEN KALENTERI

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!