Budjettiriihi ja puoluekokouskierros määrittävät politiikan syksyä

Politiikan syksy on jo käynnissä, ja eduskunta palaa istuntotauoltaan tänään, 1. syyskuuta. SDP ehti pitämään puoluekokouksensa jo elokuun lopussa, ja loput vuoden puoluekokouksista pidetään syksyn aikana.

Keskusta ja kokoomus pitävät kokouksensa samaan aikaan 4.—5.9. Molemmissa kokouksissa tehdään niin ikään henkilövalintoja. Kokoomus valitsee Petteri Orpon jatkamaan, ja keskustan johtoon todennäköisimmin nousee Annika Saarikko. Vihreiden puoluekokouksessa ei ole henkilövalintoja, mutta kokous linjaa puolueelle uuden periaateohjelman.

Syyskuun puolivälin budjettiriihi kiristää erityisesti hallituspuolueiden välejä, eikä oppositiossa istuva kokoomus tule päästämään hallitusta helpolla. Erityisesti ympäristökysymykset ja työllisyys ovat kiristäneet puolueiden välejä hallituksessa, eikä helpotusta syksyn mittaan näy. Budjettiriihessä hallituksen on tarkoitus rakentaa lista tehokkaita toimia, joilla työllisyysastetta voidaan nostaa ja sitä kautta aloittaa valtion talouden asteittainen korjaaminen. Listan kokoaminen tulee olemaan hallitukselle vaikeaa, sillä valtiovarainministeriön esittämistä toimista monet ovat sellaisia, joihin erityisesti vasemmistopuolueet eivät tule suostumaan.

Myös ilmastopolitiikassa tapahtuu läpi syksyn: Aiemmin kesällä päätetyn EU:n elvytyspaketin keskeisenä elementtinä on ilmastonmuutoksen torjunta. Merkittävä osa paketista on ilmastotoimien tueksi jaettavaa rahaa eikä mitään osaa EU-rahoista saa käyttää ilmaston kannalta haitallisiin hankkeisiin. Hallitus selvittääkin syksyn aikana, mitä hankkeita ilmastorahoilla voisi tukea. Tavoitteena on, että lista on valmis ensi keväänä.

Kansainvälisessä politiikassa kiinnostavimmaksi teemaksi nousee Yhdysvaltojen presidentinvaalien eteneminen. Vaaleissa lisätään kierroksia, kun presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Joe Biden kohtaavat ensimmäisessä tv-väittelyssä 29. syyskuuta. Väittelyn moderaattorista tiedotettaneen lähiaikoina.

MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tutustu Politiikkaluotaimen kalenteriin ja tilaa se suoraan sähköpostiisi

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!