Media elää kriisistä toiseen, ja mitä mehevämpi otsikko sitä enemmän lukijoita. Joka kulman takana odottaa uusi kohu. Tai vähintään some-myrsky. Milloin kyseessä on yritykselle oikea kriisitilanne, jossa vaarana on koko yrityksen ydintoiminta ja milloin taas tapahtunutta voisi kuvailla vyyhdiksi, sopaksi tai ennemminkin vaikka hulabalooksi?
Siirtyminen radiovastaanottimista ja sähkeistä internetin some-aikaan on tuonut meidät keskelle tietotulvaa, jossa vastaanottajalta vaaditaan paljon enemmän valppautta sekä ymmärrystä kontekstista. Kun todella tapahtuu jotain merkittävää, on hälinästä vaikeaa erottaa enää oikeaa tietoa. Sosiaalisesta mediasta tulee helposti henkilökohtaisen tunnekuohun kanava.
Tietotulvan keskellä on yhä olennaisempaa tunnistaa mihin ärsykkeisiin tulee reagoida ja miten.
Kaikki kohut eivät ole kriisejä, eivätkä kaikki some-myrskyt ole skandaaleja. Kun siis seuraavan kerran iskee maailmaloppu, kertaa mielessäsi onko kyseessä kriisi vai jokin arkinen soppa. Rikas suomen kieli tarjoaa monia kiehtovia nimiä vaikeille tilanteille, joten laadimme niistä listan tilannearviointia varten.
Jos menee sormi suuhun, Tekirin päivystävän kriisiviestintäkonsultin saa kiinni 24/7.
Kriisi
Organisaation toiminnan ytimeen vaikuttava ja sen mainetta uhkaava tilanne, joka vaatii tehostettuja toimia. Kriisin tunnusmerkit ovat yhtäkkisyys, uhkaavuus ja arvaamattomuus. Kaikki tieto ei ole omissa käsissä, ja tilanne on paineinen ja kehittyy pahemmaksi. Kriisi osuu Facebookin ytimeen – yhtiö menestyy huipputarkoilla tiedoilla ihmisistä, mutta nyt käyttäjät ja viranomaiset saattavat painaa jarrua (HS 24.3.2018)
Skandaali
Laajalti raportoitu tapaus, johon liittyy syytöksiä väärinkäytöksistä, häpeällisyyttä tai moraalisia rikkomuksia. Oxfamin työntekijöiden seksiskandaali on vain ”jäävuoren huippu”, sanoo Haitin presidentti – avustusjärjestön pääjohtaja pitää kritiikin laajuutta kohtuuttomana (HS 17.2.2018)
Gate
Usein poliittisia ulottuvuuksia saava tapahtumasarja, joka johtaa rangaistuksiin tai eroon. Juontaa juurensa Yhdysvaltojen Watergate-skandaalista, joka johti presidentti Nixonin eroon. Suomen tunnetuin gate on pääministeri Anneli Jäätteenmäen eroon johtanut Irak-gate.
Case, eli tapaus tai ”keissi”
Suurempaa huomiota herättävä tapahtumaketju, joka ei välttämättä ole vielä päättynyt ja jossa voi olla useampia kehityskulkuja. Nimi annetaan usein keskiössä olevan henkilön, yrityksen tai tapahtuman mukaan. Tunnettuja suomalaisia tapauksia on esimerkiksi Case Aarnio.
Katastrofi
Tuhoisa suuronnettomuus. Vaikka katastrofeja käytetään yhä kevyemmin iltapäivälehtien huomion kiinnittäjinä, on katastrofi varattu myös vakaviin hetkiin, jonka vuoksi nimitys on syytä pitää listan yläpäässä. Tulevaisuudentutkija uskoo, että vain katastrofi saisi ihmiset kiinnostumaan tietoturvasta – ”Yhä useampi haluaa personoituja palveluja” (HS 11.5.2017)
Vyyhti
Sekava asia, lanka tai naru kiedottuna kehän muotoon. Mediassa tilanne, johon liittyy useampia tahoja, tai tietoa tulee jatkuvasti lisää. Rikostoimittaja: Aarnio-vyyhti paljasti valvonnan heikkouden (HS 12.11.2014)
Kaaos
Kreikkalaisen mytologian maailmankaikkeuden järjestymätön alkutila. Nykyään tunnetumpi pahana epäjärjestyksenä tai sekasortona. Viestinnällisesti usein tilanne joka ei ole vastuutahon hallinnassa – usein siitä riippumattomista syistä. Kaaos lentokentällä: Finnairin johtoryhmän jäsenet jakoivat yöllä vettä liikennekaaoksen uhreille (IS 13.12.2017)
Myrsky
Kriisiviestintätapauksissa myrskyn eteen liitetään usein joko media tai some. Myrsky nousee useimmiten käytöksestä, joka on suuren yleisön mielestä moraalisesti paheksuttavaa tai muuten tunteita herättävää.
Esim. Koko Suomi leipoo -ohjelma käynnisti somemyrskyn: nyt puolustetaan perinteistä karjalanpiirakkaa (IL 26.10.2017)
Jupakka
Erityisen usein jupakka yhdistyy paikallisen asian vatvomiseen, esimerkiksi Kittilään. Kittilä-jupakka ei lopu: Nyt KRP tutkii Timo Kurulan valintaa vt. Kunnanjohtajaksi (SK 13.10.2017)
Kohu
Kohu on johdos humisevaa ääntä tarkoittavasta kohista-verbistä. Kohu on ansainnut paikkansa listamme puolivälissä, mikä kuvaa myös sen käyttöä hyvin. Kriiseistä saatetaan puhua kohuina, mutta myös yksittäinen twiitti saattaa aiheuttaa kohun. Kuten esimerkkimme osoittaa, kohuille on tyypillistä, että seuraava kohu on jo tulossa.
Tämän videon takia Starbucks lähettää 175 000 ihmistä rasisminvastaiseen koulutukseen – uusi kohu jo nousemassa (Yle 18.4.2018)
Sotku
Lievempi kaaos, jossa yleensä mukana monia eri osapuolia. Sotku ei yleensä ole selkeästi paineinen ja akuutti. Jalkapallokentän laidalla sanottu varomaton sana johti Netflix-johtajan potkuihin sotkussa, jossa mukana on #MeToo, skientologit ja LA:n poliisi (HS 19.12.2917)
Taistelu
Usein median eskaloima kertomus kahden eri tahon risteävistä tavoitteista, jotka sisältävät usein taloudellisia intressejä. Tallinna-tunnelien taistelu voi ratketa toukokuussa – Valtio ja kaupungit vetäisivät tunnelinsa Helsingin keskustaan, Peter Vesterbacka havittelee yhteyttä Espooseen (HS 3.3.2018)
Epäselvyys
Epäselvyyksissä yhdellä tai usealla osapuolella on eriävä näkemys tilanteesta tai tapahtumien kulusta. Epäselvyyksiin media kaipaa erilaisia riippumattomia tahoja tilanteen ratkaisemiseksi. Meksikoon sairaalaan juuttuneelle suomalaisnaiselle kerätty 45 000 euroa – Finnmatkojen myymän vakuutuksen ehdoissa epäselvyys (HS 5.4.2016)
Soppa
Mitä useampi kokki, sitä varmempi soppa. Finnair–soppa sakenee – ministeri Lintilä kutsuu pikavauhtia koolle yhteisen palaverin (IL 7.8.2017)
Kiista
Sanaharkka tai vastakkainasettelu yleensä melko pienestä aiheesta, joka saattaa kuitenkin kärjistyä aihetta suuremmiksi teoiksi. Pizzamafia käräjillä – taustalla pitkä kiista: ”Sanottiin, että maksa kymppitonni tai poistu kaupungista” (IL 3.10.2017)
Kalabaliikki
Turkin sana sekasotkulle, jota käytetään usein jonkin yhtiön tai paikkakunnan sisäisten sotkujen selvittelystä. Tullut lainasanana Suomeen Benderin Kalabaliikin jälkimainingeissa. Kyseinen kalabaliikki oli Ruotsin ja osmaanisotilaiden väkivaltainen yhteenotto 1. helmikuuta 1713 Benderissä, Moldovassa, jossa osmanisotilaat vangitsivat Ruotsin kuninkaan Kaarle XII:n. Köysiyhtiö Piipossa käy kova kalabaliikki – ”En halua kiehuttaa soppaa” (KL 6.4.2018)
Hulabaloo
Kovaa menoa, vilskettä tai hyörinää. Hulabaloossa ollaan jo kaukana kriisistä, koska tilanteeseen liittyy usein jopa koomisia tai huvittavia piirteitä. Käsittämätön hulabaloo Helsingin keskustassa: Onko tällä videolla kaikkien aikojen bussikaaos? (IL 1.2.2018)
Hullunmylly
Sekava tai kaoottinen tilanne. Voidaan käyttää kuvauksena sekä positiivisissa että negatiivissa yhteyksissä. Kuinka Valkoisesta talosta tuli hullunmyllyn näyttämö – Tulta ja tuhoa –kirja kuvaa Bannonin ja ”Jarvankan” taistelua Trumpin suosiosta (Kirkko&Kaupunki 25.5.2018)
Touhotus
Touhotuksessa into menee taitojen edelle, jolloin lopputuloksena on viimeistelemätön lopputulos, jota paikkaillaan ja täydennetään jälkikäteen. Vaarallinen sote-touhotus ei onneksi tarttunut koko hallitukseen (HS 5.7.2017)
Meteli/hälinä
Meteli on mielipiteiden taisto, jossa kärpäsestä on tehty härkänen. Meteliäkin kannattaa kuitenkin kuunnella tarkalla korvalla, koska joskus pienikin häly saattaa kiehahtaa kunnon sopaksi.
Mölysammakon löytäjästä nousi meteli. (TS 10.6.2008)