Itsevaltiaat vaviskaa: joulu on ilon vallankumous!

Jokaisella meistä on omat joulumuistomme ja omat joulutraumamme. Muuten emme olisi suomalaisia, jotka rakastavat nauttia joulunsa juhlallisena, hiljaisena ja rauhan täyttäminä.  

Aina en lapsena saanut toivomaani joululahjaa, mutta useimmiten joulupukki oli kuitenkin saanut tuotua juuri toiveeni perille saakka. Joskus joulu muuttui karnevaaliksi. Esimerkiksi silloin, kun äitini oli joulupukkina. Olin jo niin vanha, että tiesin joulupukin tarinan. Sen tiesi myös koiramme Jeppe, joka aloitti haukkumisen, kun joulupukki tuli taloon lahjoineen. Haukkuminen ei loppunut, vaan muistelen, että se kaikui niin kovaa, että emme lopulta kuulleet, mitä joulupukki sanoi. Vallitsevan teorian mukaan Jeppe haukkui, koska se epäili, että joulupukin rukkaset oli tehty koiran nahasta. Jeppe ei halunnut varmaankaan samaa urakehitystä itselleen. Jos nyt teoria piti edes paikkansa.  

Joulupukki sai kuitenkin jaettua lahjansa. Joulurauha palasi taloon.  

Jepen kapina muistutti kuitenkin joulun alkuperäisestä merkityksestä. Joulu ei ole ollut vain kesy ja hajuton perhejuhla. Joulun ytimessä on aina ollut vallankumouksen siemen. Jeesuksen kerrottiin syntyneen seimeen Betlehemissä. Köyhistä köyhimmästä ja tyrannien vainoamasta tulisi maailman pelastaja ja vallankumouksellinen, joka päätyi lopulta ristille. Myös Suomen jouluperinteessä tunnetaan nuuttipukit, jotka olivat hämäläisen perimätiedon mukaan karnevaalihahmoja. Jouluna maailman valtasuhteet kääntyivät päälaelleen. Väärät kuninkaat hallitsivat. Ainakin muutaman päivän.  

Vallankumous ei ulottunut vain ihmisiin. Myös eläimet nostettiin jouluna ihmisten edelle. Meillä kotona lehmät ja hevonen saivat jouluruoat. Joskus toki hevonen joutui hommiin, kun talon väki halusi mennä joulukirkkoon reellä. Mutta muuten eläinten joulu oli ainakin yhtä tärkeä kuin ihmistenkin. Jeppe saattoi silti olla toista mieltä. 
 
Pienen ja metsäisen kylän joulu oli myös köyhien ja vähäosaisten juhla. Ruokaa ja leipää jaettiin niille, joille elämän arpapelissä oli käynyt huonommin kuin meille. Yksinäisiä miehiä asui Huhkojärvelläkin vähävaloisissa kortteereissaan. Niihin muistan minäkin vieneeni ruokatervehdyksen. Hieman arkaillen ja ujostellen. Ja häveten omaa hyvää osaani.  

Usko unelmaan on vallankumouksen alku  

Kaikki maailman tyrannit voivat edelleen tuntea olonsa epävarmoiksi juuri joulun tienoilla. Monta vuosikymmentä Jepen protestia myöhemmin matkustin joulun ja uudenvuoden välipäivinä Romanian Bukarestiin. Luodit olivat rikkoneet hotellin ikkunat. Kansa oli kaduilla reikäisen Romanian lipun kanssa. Yhteen kokoontuneena ja vallankumousta tekevänä. Ceausescun diktaattoripariskunta oli kohdannut loppunsa 25.12.1989, joulupäivänä. Romanian joulusta oli tullut todellinen väärän hallitsijan viimeinen päivä.  

Tänä jouluna diktaattorit hallitsevat monessa maassa. Yksinvaltaan sekoittuu myös pelkoa. Jokainen diktaattori tuntee sydämessään, että yksinvaltius ei tavallisesti pääty rauhallisesti. Diktaattoreita on monessa maassa ja maanosassa, mutta pelko varmasti yhdistää heitä kaikkia. Menetyksen pelko. Katoamisen pelko. Äkkikuoleman pelko. 

Diktaattorien kohtalo luo jouluun toivoa, jossa on synkkä reunus. Kaikki voi muuttua äkkiä toiseksi. Ihmisten vahva usko unelmaan voi kaataa lujimmankin hirmuvallan. Ihmisten auttaminen hädässä voi levittää sellaista toivoa, jota ei voi murskata millään sotakoneistolla.  

Valo ja toivo muuttavat maailmaa 

Olemme Tekirissä joka vuosi lahjoittaneet joulurahamme kahteen kohteeseen: Punaisen Ristin katastrofirahastoon ja Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen löytökissoille. Tänä vuonna lahjoitamme myös Plan International Suomen hätäapukeräykseen, jolla tuetaan Ukrainasta pakenevia perheitä ja lasten koulunkäynnin jatkumista. HESYn lahjoitus muistuttaa meitä omapäisestä löytökissasta, joka sai nimekseen Tekir. Ja joka lahjoitti nimensä tälle yritykselle yli kaksikymmentä vuotta sitten. Ensi vuonna Tekirin viestintäkonsultointi täyttää 15 vuotta. Juhlimme sitä iloisesti, luottavaisesti ja myös kaikkia asiakkaitamme kiittäen. Ilman teitä ei meitäkään olisi.  

Tekirin vuosi 2022 on ollut hyvä. Liikevaihdolla mitattuna vuosi on historiamme paras. Teemme myös hyvän tuloksen.  

Tekiriin on tullut syksyllä uusia sijoittajia, ja myös avainhenkilömme ovat sijoittaneet Tekiriin. Lähdemme kasvumatkalle uusin voimin, uusin ajatuksin ja vahvasti itseemme ja toisiimme uskoen. Samalla jatkamme nöyrästi työtä asiakkaidemme hyväksi niin myrskyssä kuin tyynessäkin. Olemme entistä vahvempia ja valmiimpia uusiin seikkailuihin. Vaarojakin voi matkalla olla, mutta ilman niitä matka saattaisi olla liian helppo. Toivotamme asiakkaamme, ystävämme ja kumppanimme matkalle mukaan. Kasvumatkalla tarvitsemme kannustajia, kirittäjiä ja entistäkin vaativampia asiakkaita.  

Haluan jakaa kaikille rakkaille ystävillemme joulun iloa, hiljaisuuden valoa ja toivoa. Sitä toivoa, joka muuttaa maailman. 

Harri Saukkomaa 
Tekirin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja