Huhtikuun Politiikkaluotain – vaalitaisto siirtyy kesäkuulle

Suomen huonontunut koronatilanne ja uudet rajoitustoimet ovat ottaneet niskalenkin poliittisesta keskustelusta, eikä eduskuntakaan käsittele tällä hetkellä muita lakeja kuin välttämättömimpiä. Hallitus antoi eduskunnalle esityksen liikkumisrajoituksista, mutta veti sen pois perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. Liikkumisrajoitukset herättivät jo neuvotteluvaiheessa runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan – osa piti liikkumisrajoituksia välttämättöminä, osa liioiteltuna. Hallitus on kuitenkin kertonut valmistelevansa uuden mallin liikkumisrajoituksista. Perustuslakivaliokunnan lausunnon huomioon ottaen uudesta esityksestä odotetaan täsmällisempää eikä niinkään rajoitetta, jolle on olemassa liuta poikkeuksia.

Mikäli liikkumisrajoituksiin päädytään Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, keskustelun yritysten koronatuesta voi odottaa kiristyvän entisestään. Hallituksen aiemmin antamassa esityksessä hiersi erityisesti pienyrittäjien ja erikoisliikkeiden asema, sillä niitä ei olisi suljettu, mutta niissä vierailu olisi ollut kiellettyä. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee jo tukipakettia yrityksille liikkumisrajoitusten varalle, ja odotukset paketin sisällölle ovat korkealla. Pienten ja keskisuurten yritysten on vaikea hyväksyä sellaista mallia, jossa yrityksissä asiointi on kiellettyä, jos niille ei samaan aikaan korvata rajoitteista aiheutuneita tulonmenetyksiä.

Menneen talven aikana puolueet ja ministeriöt ovat valmistautuneet kehysriiheen, joka pidetään huhtikuun loppupuolella. Kehysriihen kantavana teemana tulee olemaan talouden tasapainottaminen koronakriisin päätyttyä. Voi odottaa, että hallituksen viime syksynä valmistelema valtiontalouden kestävyystiekartta on uudelleen pöydällä ja sitä viedään eteenpäin julkisen talouden suunnitelmassa. Leikkauksia tai menosopeutuksia tuskin on vielä tällä hetkellä tiedossa.

Yksi politiikan kevään suurista kiistakapuloista on ollut kuntavaalien siirto huhtikuulta kesäkuulle. Siirrosta päätettiin aiemmin puolueiden kesken, ja laki on tullut voimaan nyt pääsiäisviikolla. Vaalien siirto on näkynyt toistaiseksi lähinnä henkilökohtaisten kampanjoiden vaimentumisena, mutta odottaa sopii, että lähestyvät vaalit kiristävät puolueiden välejä, kun kaikki puolueet pyrkivät turvaamaan itselleen parhaat mahdolliset lähtöasetelmat vaalitaistoon.

MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tilaa POLITIIKKALUOTAIMEN KALENTERI

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!