Elokuun Politiikkaluotain – politiikan syksy käynnistyy

Politiikan syksy lähtee puoluekokousten myötä käyntiin  

Lomakausi alkaa olla lopuillaan, ja politiikan syksykin lähtee puoluekokousten myötä käyntiin. Ensimmäisenä vuorossa on SDP:n puoluekokous elokuun lopussa. Odotettavissa on, että syksyn puoluekokouksissa keskustellaan taloudesta, sote-uudistuksesta, ilmastotoimista ja koulutuksesta.

Puoluekokousten henkilövalinnoista kutkuttavin on keskustan puheenjohtajan valinta. Kisassa vastakkain ovat perhevapaalta ministeriksi palaava Annika Saarikko ja istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni sekä keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen. Keskustan hallituspolitiikassa puheenjohtajan mahdollinen vaihdos tuskin kovin paljon tulee näkymään, sillä Saarikko korosti tiedotustilaisuudessaan sitoutuvansa valtioneuvoston tekemiin päätöksiin ja linjauksiin.

Syyskuun puolivälissä koittaa budjettiriihi, josta on tulossa odotettua vaikeampi. Alun perin tiedossa oli, että vielä tämä budjettiriihi olisi elvyttävä eikä päätöksiä leikkauksista tai menosopeutuksista jouduttaisi tekemään. Vaikeita päätöksiä on kuin onkin edessä, sillä esimerkiksi Veikkauksen pelikoneiden sulku on vähentänyt voittovaroja, joilla tuetaan mm. nuoriso-, liikunta- ja kulttuuritoimintaa. Tälle vuodelle hallitus on luvannut korvata menetetyn rahoituksen, mutta ensi vuoden osalta päätöstä ei vielä ole tehty.

Keskustelu ilmastotoimista jatkuu vielä puoluekokousten ja budjettiriihen jälkeenkin. EU:ssa päästiin sopuun jälleenrakennusrahastosta, ja osana kokonaisuutta on ilmastotoimien rahoitus, jota jäsenmaat voivat hakea. Keskustelu rahoitettavista kohteista käydään syksyn aikana, sillä aikaa kohteiden löytämiselle hallituksella on kevääseen 2021 saakka.

 

MIKÄ POLITIIKKALUOTAIN?

Politiikkaluotain on Tekirin palvelu, joka luotaa politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja kokoaa ne kalenteriin. Politiikkaluotaimen avulla pysyt yhteiskunnan pulssilla!

Tutustu Politiikkaluotaimen kalenteriin ja tilaa se suoraan sähköpostiisi

Kaipaatko räätälöityjä analyysejä politiikan pelikentiltä tai tukea yhteiskunnalliseen keskusteluun? Vaikuttajaviestinnän asiantuntijamme ovat apunasi!