Kiireen ja stressin keskellä nukkuminen tuntuu mahdottomalta. Esi-isillemme tämä oli hyödyllistä, jotta vaara ei päässyt yllättämään heitä kesken unien. Stressaavat ja jännittävät tilanteet ovat nykyään täysin erilaisia kuin metsästä-keräilijöiden aikaan, mutta aivomme toimivat edelleen hyvin samalla tavalla. Ne eivät osaa nukkua viestintäkriisin keskellä, vaikka silloin uni nimenomaan tulisi tarpeeseen.
Päivän asiat pyörivät päässä, uni on katkonaista ja aamulla herää ennen kellonsoittoa. Ennen jännittäviä tilanteita, pääsykokeita, työhaastattelua tai tärkeää työtapaamista, olisi tärkeää nukkua hyvin. Sen sijaan aivomme varoittavat meitä vaarasta ja pitävät meitä hereillä.
Erityisen huonosti aivot sovittavat yhteen viestintäkriisin ja levon. Viestintäkriisin keskelle joutunutta asiakasta on helppo neuvoa: muista syödä ja yritä nukkua. Tiedämme, että hyvin levänneinä näemme tilannekuvan selkeämmin ja pystymme tekemään rationaalisempia päätöksiä. Todennäköisesti olemme myös mukavampia työkavereita ja parempia pomoja.
Tekirin tärkein palvelu on ajattelu. Lepo ja uni ovat ehdoton edellytys sekä työntekijöiden hyvinvoinnille että Tekirin tekemälle lupaukselle: ajattelulle. Siksi Tekirin työntekijät ovat tänä keväänä osallistuneet Livtecin palautumisen mittaukseen tai unianalyysiin. Oma unianalyysini todisti empiirisen havaintoni: Olen onnekas, sillä normaalisti en kärsi minkäänlaisista uniongelmista. Nukahdan nopeasti, nukun sikeästi ja herään kellon soidessa.
”Tapahtuiko mittausviikkosi loppupuolella jotain erikoista?”, kysyi Livtecin asiantuntija. Kyllä tapahtui, nimittäin asiakkaan kriisi. Viestintäkonsultitkin ovat vain ihmisiä, joten Tekirin kriisiviestintätiimit ovat henkilömäärältään isompia kuin muut tiimimme. Kriisit eivät katso aikaa eivätkä paikkaa tai lopu perjantaina kello neljä. Asiakkaamme pystyvät harvoin nukkumaan kriisin keskellä, ja juuri siksi kriisiviestintää tekevien konsulttien täytyy nukkua.
Unianalyysini kertoi, että niinä päivinä, kun tein täyspäiväisesti kriisiviestintää, kriisi tuli myös minun uniini. Minun oli vaikeampi nukahtaa ja heräilin enemmän kuin normaaleina öinä. Asiakkaan kriisi on konsultillekin enemmän kuin pelkkä työ. Siksi on välttämätöntä, että tiimissä on aina joku, jonka aivot ovat saaneet levätä kunnolla.
Eilen vietettiin kansainvälistä unipäivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa unen tärkeydestä. Stressi ja satunnaiset heikot yöunet ovat osa elämää. Pidemmän päälle yöunet vaikuttavat sen hetkisen olotilamme lisäksi myös laajemmin terveyteemme ja hyvinvointiimme. Siksi hyvien yöunien pitäisi olla jokaisen meidän tärkeysjärjestyksessämme korkealla.
Siis nuku, ennen kuin kriisi iskee! Ja kriisin iskiessä, varmista, että palkkaamasi konsulttikaarti on nukkunut sinunkin puolestasi.