Tämä sinun tulee tietää kuntavaaleista

Kevään kuntavaalit käydään kiinnostavaan aikaan hallituskauden puolivälissä ja erittäin poikkeuksellisessa tilanteessa koronapandemian keskellä. Tekirin ladattava kuntavaaliopas kokoaa yhteen keskeiset puheenaiheet kuntavaalien ympärillä. 
 
Kuntavaalit järjestetään jälleen huhtikuussa eikä ole näköpiirissä, että niitä siirrettäisiin koronapandemian vuoksi. Vaalituloksen kannalta yksi kiinnostavimpia kysymyksiä onkin se, mikä puolue löytää parhaiten uudet ja toimivimmat keinot viestiä ja kuulla äänestäjiä, mikäli perinteinen torikampanjointi ja ehdokasesitteiden jako kasvokkain kohtaamalla hankaloituu.  
 
Yleisesti nykyistä valtuustokautta on varjostanut lähes kaikkialla Suomessa kuntatalouden heikko yleistila. Tämä on pakottanut kuntia enenevissä määrin nostamaan kunnallisveroa paikatakseen alijäämäisiä budjettejaan. Koronaviruspandemia on luonnollisesti pahentanut kriittisesti talous- ja työllisyystilannetta. Hallituksen kunnille osoittaman lisärahoituksen ansiosta suuremmilta kriisimenettelyiltä on vielä onnistuttu välttymään, mutta pahentuneet ja krooniset talousongelmat muhivat taustalla odottamassa pandemian jälkeisen aikaa. 
 
Kuntien tehtäväkenttä on myös isojen muutosten edessä seuraavalla valtuustokaudella, mikäli hallituksen sote-uudistus etenee suunnitellusti. Sote on edelleen yksi keskeinen vaaliteema, mutta isompaa roolia saavat myös koulutuskysymykset, maankäyttö ja rakentaminen sekä kuntien rooli työssä paremman työllisyyden ja hiilineutraaliuden eteen.  
 
Kuntavaalien osalta vaalitulos eri puolilla Suomea saattaa merkittävästi heitellä puolueen yleisestä kannatustilasta. Sekä hallituspuolueilla että oppositiolla on vaalikauden puolivälissä kova tarve tehdä onnistunut tulos. On todennäköistä, että erityisesti hallituspuolueiden odotettua heikompi menestys johtaa myös kiristyviin väleihin hallituksen sisällä. 
 
Tekirin kuntavaalioppaaseen on koottu keskeisimmät puheenaiheet vaaliteemoista ja niiden taustoista, puolueiden asemoitumisesta ja menestymisen mahdollisuuksista sekä pohdittu myös sitä, mikä vaikutus toistaiseksi ennakoimattomilla teemoilla voi vaalitulokseen olla.