Puolen vuoden päästä päätetään sinunkin palveluistasi – ja yritysten liiketoimintaympäristöstä. Vaikuta nyt.

Ensi kertaa yhdessä järjestettävät kunta- ja aluevaalit määrittävät pohjan sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluille sekä kaavoitus- ja aluekehitykselle. Samalla määrittyy, millainen monien suomalaisten yritysten toimintaympäristö jatkossa on.

Huhtikuun 13. päivä käydään ensimmäistä kertaa kunta- ja aluevaalit samanaikaisesti. Vaalien ajankohta osuu varsin mielenkiintoiseen aikaan, sillä siihen sijoittuu myös Petteri Orpon hallituksen puoliväliriihi. Luvassa on varmasti väkevää poliittista debattia sekä puolueiden poliittisia irtiottoja – ja vaikuttamisen paikkoja.

Vaalitulos tulee ennakoimaan vahvasti Orpon hallituksen loppuhallituskauden toimintakykyä sekä oppositiopuolueiden vaihtoehdon vetovoimaisuutta. Erityisesti perussuomalaisilla on vaaleissa kovat suorituspaineet. Kesän eurovaalien jälkeen puolue ei halua ottaa toista perättäistä isoa tappiota.

Maakuntaverolla vai ilman?

Tulevissa vaaliohjelmissa tullaan tarjoamaan erilaisia ratkaisuja taloudellisissa haasteissa kamppailevien kuntien ja hyvinvointialueiden tilanteisiin. Erityisesti hyvinvointialueet ovat vedenjakajalla: miten tuottaa saavutettavia ja laadukkaita palveluita mahdollisimman kustannustehokkaasti – siinäpä pähkinä purtavaksi!

Vaalidebateissa esiin nousee hyvin todennäköisesti keskustelu maakuntaverosta eli hyvinvointialueiden verotusoikeudesta. Kysymys jakaa vahvasti puolueiden kantoja ja nähtäväksi jää, saako esitys kevään tultua tuulta alleen.  

Kunnat janoavat talouskasvua ja elinvoimaa

Kuntien tilanne on jäänyt julkisessa keskustelussa hyvinvointialueiden ongelmien varjoon. Sote-uudistuksen myötä muuttunut kuntien rahoituspohja sekä valtionosuuksien leikkaukset ovat aiheuttaneet kunnille taloudellisia haasteita.

 

Uusien valtuustojen tehtävälistan kärkeen nousevat kuntien kasvun ja elinvoiman sekä kuntatalouden vahvistaminen.

 

Kuntaliiton teettämän talousbarometrin mukaan 90 prosenttia kunnista tulee olemaan tulevalla valtuustokaudella sopeutuspaineiden alaisena ja on jopa todennäköistä, että joka toisessa kunnassa nostetaan veroprosenttia. Uudet valittavat valtuustot pääsevätkin pohtimaan, miten edistää kuntien taloudellista kasvua ja elinvoimaa sekä kehittää uusia käytänteitä kuntatalouden vahvistamiseksi. Tällä hetkellä on valtakunnanlaajuisesti odottamassa suuri määrä erilaisia hankkeita, joihin tulevat valtuustot tulevat ottamaan kantaa tai joista tullaan käymään keskustelua jo vaalikentillä.

Vaaleissa äänensä saa kuuluviin vaikuttamalla ajoissa

Kunta- ja aluevaalit ovat perinteisesti jääneet vaikuttamistyössä valtakunnallisten vaalien varjoon. Niiden painoarvoa ei kuitenkaan kannata aliarvioida. Sekä kunnissa että hyvinvointialueilla päätetään merkittävistä asioista yksilön palveluiden ja alueiden elinvoiman näkökulmasta.

Aluevaltuustojen päätäntävallan ytimessä on sote- ja pelastustoimen järjestäminen: Yksityistetäänkö palveluita? Missä on tehostamisen varaa ja minne palveluita keskitetään? Monelle sote-puolen toimijalle aluevaalit ovat tärkeä vaikuttamisen paikka. Näkemykset ja tavoitteet on hyvä tuoda alueellisille toimijoille ja tuleville päättäjille esiin jo hyvissä ajoin.

Sama pätee myös kuntavaaleihin. Esimerkiksi puhtaan siirtymän energiahankkeet voivat tuoda helpotusta monen kunnan taloushuoliin. Valittavien valtuustojen päätäntävallassa tulee olemaan ratkaisevat päätökset energiahankkeiden etenemisestä esimerkiksi kaavoituksen osalta. Taitava vaikuttaja on hyvissä ajoin liikkeellä ja tuntee toimintaympäristönsä sekä tulevat päätöksentekijät jo etukäteen.

Puolueille loppuvuosi tulee olemaan hyvinkin kiireinen tulevien vaaliohjelmien valmistelujen ja ehdokashankinnan kannalta. Lisähaastetta vaaliohjelmatyöhön tuovat kahdet samanaikaiset vaalit. Hyvissä ajoin aloitettu vaikuttamistyö palvelee sekä päättäjää että vaikuttajaa.

 

Kahdet samanaikaiset vaalit tuovat lisähaastetta vaaliohjelmatyöhön. Hyvissä ajoin aloitettu vaikuttamistyö palvelee sekä päättäjää että vaikuttajan tavoitteita. 

 

Paikallisvaalit ovatkin kaikkea muuta kuin merkityksettömät. Me Tekirillä autamme asiakkaitamme saamaan äänensä kuuluviin tärkeällä hetkellä ja tuomme mielenrauhaa. Ole rohkeasti yhteydessä ja kääritään hihat!

Roosa Pöyhönen
vaikuttajaviestinnän konsultti

Roosa on Tekirin uusi vaikuttajaviestinnän konsultti, jolla on lähes 10 vuoden kokemus työskentelystä politiikan parissa aina valtioneuvostosta Euroopan parlamenttiin. Roosan ja muiden viestinnän ammattilaistemme teksteihin voit tutustua laajemmin täällä.