Tekir julkaisi tänään Politiikkaluotaimen, jonka tehtävänä on luodata politiikan sekä yhteiskunnan tapahtumia ja koota ne kalenteriin teidän puolestanne. Lataa kalenteri omaan käyttöösi täältä. Esimerkkinä Politiikkaluotaimen palveluista olemme koonneet yleisen analyysin helmikuun tärkeimmistä politiikan tapahtumista.
Antti Rinteen jatkaessa puheenjohtajana puoluesihteeriksi sopisi ay-taustainen nainen
Puheenjohtaja- ja puoluesihteerivaalit sähköistävät SDP:n kenttää kunnallisvaaleja varten. Antti Rinne voittaa toisella kierroksella puheenjohtajavaalin, mutta puolueen menestyksen kannalta tärkeämpää on puoluesihteerin valinta. Puoluetoimistossa vallinnut pysähtyneisyys on jarruttanut koko puoluetta. Rinteen jatkokausi nostaa Hanna Kuntsin osakkeita – yhteinen ay-tausta ei ainakaan heikentäisi kaksikon yhteispeliä. Kuntsin valintaa tukee myös naisen saaminen näkyvään asemaan puolueessa.
Keskusta julkistaa risteilyllä iskulauseensa ja kampanjailmeensä huhtikuun kuntavaaleihin
Keskusta oli vuoden 2012 kuntavaaleissa 18,7 prosentin kannatuksella kolmanneksi suurin puolue kokoomuksen (21,9 %) ja SDP:n (19,6 %) jälkeen. Nyt virallisena tavoitteena on ykköstila.
Kuntavaalien tulosta voi pitää välitodistuksena Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle.
Keskusta hakee laivaristeilyltä ennen muuta draivia vaalituloksen kannalta ratkaisevan tärkeän ehdokashankinnan loppukiriin. Neljä vuotta sitten keskustalla oli koko maassa 8400 ehdokasta.
Sote eduskuntaan ja valinnanvapauslaki lausunnolle
Lakiesitys asiakkaan valinnanvapaudesta lähtee lausuntokierrokselle helmikuun loppuun mennessä. Mitään oleellisia muutoksia joulun alla julkistettuun luonnokseen ei ole tehty. Oikeuskansleri on edellyttänyt valinnanvapauslaille pitkää lausuntokierrosta, mikä käytännössä merkitsee 8-10 viikkoa.
Samaan aikaan eduskunta saa käsiteltäväkseen hallituksen esityksen sote-uudistuksesta eli ns. järjestämislain sekä maakuntien perustamista koskevan lain.
Vihreiden presidenttiehdokas
Pekka Haavisto on vaikean valinnan edessä. Lähteäkö hakemaan uutta Haavisto-ilmiötä? Jos Sauli Niinistö ei tavoittele jatkokautta, olisi tarjolla erinomainen pelipaikka ensimmäiselle vihreälle presidentille.
Jos Haavisto kieltäytyy ehdokkuudesta, siirtyy vaikean valinnan taakka muualle. Lähteekö väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö mittauttamaan kansansuosionsa presidentinvaaleihin? Sauli Niinistön lähtiessä ehdolla olisi politiikkanörteillä syytä noutaa popcorninsa, kun setä ja veljenpoika nähtäisiin samoissa vaalitenteissä. Päätöksen ehdokkaasta tekee Vihreiden puoluevaltuuskunta 12.2.2017.
Yhdysvaltain demokraattinen puolue valitsee uuden puheenjohtajan
Donald Trumpin valinnan ja republikaanien marraskuisen murskavoiton seurauksena demokraattien rivit ovat sekaisin puheenjohtajavaalin alla, joka pidetään 26.2. Puolueen puheenjohtajan tehtävänkuva muistuttaa suomalaista puoluesihteeriä. Tärkein tehtävä on rakentaa puolueesta jälleen yhtenäinen koalitio ensi vuoden senaatin ja edustajainhuoneen välivaalien voittamiseksi.
Ehdokkaita tulee olemaan lähes 10, mutta tehtävään valitaan joko kongressiedustaja Keith Ellison tai entinen työministeri Thomas Perez. Ellison edustaa viime vuonna Bernie Sandersia kannattanutta puoleen vasenta siipeä, kun taas Perez kuuluu maltillisempaan siipeen, ja edustaa näissä vaaleissa jatkuvuutta.
Avioliittolaki
Samaa sukupuolta olevat saavat oikeuden avioitua 1.3.2017. Uuden lain astuessa voimaan nähdään varmasti protesteja konservatiivisemmalta kansanosalta. Vaikein tilanne on kuitenkin edessä kirkolla, sillä papisto on asiassa voimakkaasti jakautunut. Osa seurakunnista aikookin vihkiä samaa sukupuolta olevia piispainkokouksen kielteisestä kannasta huolimatta.
Kuilu syvenee kirkon sisällä konservatiivien ja liberaalien välillä, ja yksittäiset papit ovat hankalassa tilanteessa. Nais- ja miesparien vihkimisestä kieltäytyminen voi tarkoittaa kannan koettelua oikeudessa ja suostuminen puolestaan kirkon sisäisiä kurinpitotoimia.
Analyysit ovat Tekirin asiantuntijoiden Leena Pihlajamäen, Timo Laanisen, Ilari Leskelän, Tapani Mäkisen ja Patrik Gayerin kirjoittamia.