Ihmiskunta vaurastuu – luonto köyhtyy

Maaliskuun kirkas aurinko sulattaa hankia ja kevät lähestyy päivä päivältä. Kaikki vaikuttaa olevan kuten ennenkin, muttei sittenkään ole. Lintujen liverrystä on yhä vaikeampi havaita. Kiuruja, kottaraisia, pääskysiä ja töyhtöhyyppiä on entistä vähemmän ja myös kokonaisia lintulajeja on kadonnut luonnostamme. Lintujen väheneminen on maailmanlaajuinen ilmiö ja vain yksi osoitus luonnon hälytystilasta. Elämäntapamme, joka perustuu luonnonvarojen ylikulutukseen, kurittaa luonnon monimuotoisuutta, eläin- ja kasvilajien ja yksilöiden määrää. Sukupuutto uhkaa jo yli 30 000 lajia maailmassa. Luonto köyhtyy kiihtyvällä tahdilla, kun samaan aikaan ihmiset rikastuvat.

Ilmastonmuutoksesta on ollut tietoa jo vuosikymmeniä, mutta sen torjuntaan on ryhdytty toden teolla vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Paljon on saatu aikaan, paljon on vielä tehtävää. Myönteisimpien ennusteiden mukaan hiilipäästöt saadaan jossain vaiheessa loppumaan, mutta ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja ei voida korjata. Samanlainen tilanne on eläin- ja kasvilajien suhteen. Maailman eläin- ja kasviryhmien lajeista peräti 28 prosenttia on uhanalaisia. Menetettyä ei saada enää takaisin. On aika tehdä jotain.

Tietoisuus luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä näyttää kokevan vastaavan kehityskaaren, kuin ilmastonmuutoksessa tapahtui. Tällä hetkellä biodiversiteetin väheneminen on vielä heikosti esillä yleisessä keskustelussa. Mediaakin aihe on vasta alkanut kiinnostaa. Yrityksille ja julkisen sektorin toimijoille teemaa ja sen ulottuvuuksia ei ole vielä mietitty. Siitä huolimatta, että luontokato tulee aiheuttamaan haasteita monille toimialoille kuten metsä- ja maataloudelle, lääketeollisuudelle ja matkailulle. Sen seurauksia on vaikea ennustaa, joten otamme melkoisen riskin, jos emme ryhdy toimiin. Asenneilmasto on jo parempi, kuin ilmastonmuutoksen noustessa otsikoihin. Otamme maapallon ongelmat jo tosissamme.

Rohkeita edelläkävijöitä tarvitaan

Tekirin vastuullisuuden tiimi teki yhdessä Fibsin kanssa kyselyn luonnon monimuotoisuudesta kartoittaakseen yritysten tilannetta luontokadon ehkäisyssä. Laajalla vastaanottajakunnalle lähtenyt kysely sai vain vähän vastauksia, mutta tuloksia esittelevä webinaari kiinnosti runsaslukuista kuulijajoukkoa. Aihe tuntuukin olevan monelle vieras, mutta ehdottoman kiinnostava. Samanlaisia päätelmiä teimme vastauksista. Huoli on suuri, mutta tarvitaan tietoa, työkaluja ja mittareita. Tarvitaan myös edelläkävijöitä eli niitä, jotka avaavat rohkeasti pelin ja ryhtyvät konkreettisiin toimiin luontokadon hidastamiseksi.

Me Tekirissä haluamme olla askeleen edellä ja olemmekin ottaneet luontokadon omaksi ympäristövastuun teemaksemme. Tuemme asiakkaitamme luontokadon moninaisuuden hahmottamisessa ja taistelussa sen pysäyttämiseksi sekä olemme kehittämässä asiakkaidemme liiketoimintaa uusien ratkaisujen kautta. Tekirin käänteentekevillä oivalluksilla pääsee hyvään vauhtiin tämänkin ongelman ratkaisemisessa.

 

Johtaja, talous- ja sijoittajaviestintä
 
 
[hubspot type=cta portal=4824376 id=39e6926a-4300-4b6e-a94a-854697b2d548]