Me ihmiset, homo sapiensit, olemme omituisia eläimiä. Evoluutio on antanut meille kyvyn erottaa, mikä on totta, ja mikä on kuvitelmaamme. Joillakin meistä homo sapienseista tämä kyky on tosin jäänyt aika vähälle käytölle.
Myös muut eläimet osaavat valehdella, mutta ne tuskin osaavat epäillä. Tai tarkistaa faktoja. Ylhäällä puussa roikkuva apina voi viestiä alhaalla kulkeville lajitovereilleen, että leijona uhkaa koko joukkoa. Kun joukko lähtee karkuun, varoittaja-apina käy nappaamassa herkullisen banaanitertun. Ja leijonaa ei ole tietenkään ollut missään.
En tiedä, päästääkö apinayhteisö huijariapinaa enää uudestaan puun latvaan. Mutta ainakin valhe on kannattanut kerran.
Me täällä Tekirin apinalaumassa uskomme brutaaliin totuudellisuuteen. Se tarkoittaa sitä, että yritämme puhua totta asiakkaillemme, ja odotamme, että asiakkaamme toimivat samalla tavoin meille. Sen lisäksi yritämme puhua totta monenlaisille sidosryhmille, joista media on yksi. Meidän mielestämme tämä linja kannattaa paremmin kuin huijariapinan puuhailut.
Kuten huomaatte, puhumme mieluummin totuudellisuudesta kuin totuudesta. Totuudellisuus tarkoittaa armollisesti sitä, että joskus tarina voi olla epätäydellinen, koska kaikkia tietoja tai kaikkia näkemyksiä ei ole löydetty. Silloin tarina täydentyy totuudellisesti ja lähestyy totuutta. Se vaatii kuitenkin vilpitöntä halua löytää totuus, vaikka lopputulos olisikin vaillinainen.
Me emme kannata valehtelua, emmekä suosittele sitä asiakkaillemme. Emme pidä siitäkään, jos huomaamme median valehtelevan. Sitäkin sattuu, joko vahingossa tai tahattomasti. Puolustamme sitkeästi myös asiakkaidemme oikeuksia mediassa: virheet on korjattava, juttujen kohteita on kuultava oikeudenmukaisesti, ja journalistin ohjeita on noudatettava. Näissä asioissa olemme sitkeitä ja sitoutuneita ja rohkeita. Kuin punkit iholla. Brutaali totuudellisuus on taivaallinen kutsumuksemme.
Toisinaan faktat voivat olla mediassa oikein, mutta silti kokonaiskuva ei totta, eikä edes totuudellinen. Muodollisesti asiat ovat kunnossa, mutta totuuteen ei ole haluttu pyrkiä. Se on saatanallisen ärsyttävää, jos sattuu tietämään, miten asiat oikeasti ovat. Siksi on hyvä muistaa, että myös faktoja voi käyttää väärin.
Faktat ovat kuitenkin tärkeitä. Vain niiden pohjalle voidaan rakentaa politiikkaa, yhteiskuntaa ja toivottavasti myös valtion, maakuntien ja kuntien päätöksiä. Me Tekirissä toivomme brutaalia totuudellisuutta myös poliitikoilta, joita usein – ja toisinaan myös turhaan – syytetään totuuden ja totuudellisuuden säästeliäästä käytöstä.
Täällä Tekirissä kannatamme sitäkin, että yritykset eläisivät todeksi eettisiä periaatteitaan. Siksi päätimme tukea Faktabaarin toimintaa kunnallisvaalien vaaliväitteiden faktojen tarkistamiseksi. Annoimme Faktabaarin joukoille 500 euroa. Se ei ole paljon, mutta uskomme, että monet muutkin haluavat antaa oman tukensa. Haastamme tähän ainakin kaikki muut viestintätoimistot, nuo rakkaat kilpailijamme.