Näin presidentinvaaleissa käy tulevana yönä.
Keskiviikkona ratkeaa vihdoinkin, kuka astuu maailman vaikutusvaltaisempaan työtehtävään tammikuussa – rasistinen, naisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä vitsaileva tosi-tv tähti, vai kenties Yhdysvaltojen historian kaikkien aikojen pätevin presidenttiehdokas? Tästä jutusta voit lukea Tekirin johtavan konsultin Patrik Gayerin arvion vaaleista sekä linkit, joihin sinun kannattaa tutustua ennen vaalivalvojaisiin lähtöä sekä niiden aikana.
Kampanjan aikana on syntynyt yleinen mielikuva kahdesta huonosta ehdokkaasta, että poloisilla amerikkalaisilla äänestäjillä olisi äänestyslipulla vaihtoehtoina rutto ja kolera. Tämä ei tietysti pidä paikkansa. Donald Trump on post-fact-aikakauden ilmentymä, joka kerta toisensa jälkeen jää kiinni valehtelusta, rasismista, seksismistä, islamofobiasta ja kaikesta muusta mitä yleensä pidetään hirvittävänä ja vastenmielisenä.
Hillary Clinton taas on erittäin älykäs entinen First Lady, senaattori ja ulkoministeri. Kyllä, hän on yhtä hyvä ja karismaattinen puhuja kuin keskivertokansanedustaja eduskunnan kyselytunnilla, joka harvoin luo äänestäjiin samanlaista toivon tunnetta kuin nykyinen presidentti, Barack Obama. Mutta riippumatta millä mittarilla näitä kahta ehdokasta mittaa, on ero Clintonin eduksi huima. (Katso Seth Meyersin vertailu.)
Koko maailma on seurannut kampanjoita kauhunsekaisilla tunteilla. On ihmetelty, miten on mahdollista, että Trumpin kaltainen hahmo on näin lähellä Oval Officea. Aiheesta tullaan varmasti kirjoittamaan muutama väikkäri tulevien vuosien aikana. Mutta uskallan väittää, että väikkäreitä presidentti Donald Trumpin virkakaudesta meidän ei kuitenkaan tarvitse odottaa, koska Hillary Clinton tulee viemään nämä vaalit. Kyllä, tiedän mitä sanottiin ennen Brexit-äänestystä ja kyllä, minullakin on pelottava tunne Trumpin menestyksestä. Mutta näistä syistä Yhdysvallat saa ensi vuoden alussa (vihdoinkin) ensimmäisen naispresidenttinsä:
Yhdysvaltojen presidentinvaalijärjestelmä ja muuttunut demografia takaa sen, että ei riitä, että äänekäs populisti saa pienen osan kansasta yllytettyä seuraamaan itseään. Vaikka Trumpin äänestäjäkunta on itse asiassa yllättävän monipuolinen, eivätkä pelkästään vain kouluttamattomat maalla asuvat häntä äänestä, on hän kuitenkin onnistunut vieraannuttamaan liian monta ihmisryhmää. Trumpin latinalaisamerikkalaisiin kohdistettu rasismi (The Wall) tulee kostautumaan varsinkin Nevadassa ja Floridassa. Ilman Floridaa Trump ei käytännössä voi voittaa vaaleja.
Hillary Clintonin kampanjan kenttätyö on aivan eri sarjassa kuin Trumpin, ja se ei välttämättä näy gallupeissa. On sanottu, että presidentinvaaleja ei Yhdysvalloissa voiteta käännyttämällä toisen puolueen kannattajia, vaan aktivoimalla omia. Tässä Clintonin masiina on täysin omassa luokassaan. Hänen kampanjansa on varmasti historian parhaiten organisoitu poliittinen kampanja. Clinton tiimi on hyödyntänyt Obaman kampanjoiden erittäin hyviksi todettuja käytäntöjä digitaalisten työkalujen käytön suhteen ja on vielä kehittänyt niitä edelleen.
Näitä työkaluja hyödynnetään erittäin tehokkaasti perinteisessä kenttätyössä, eli mm. ovien koputtamisessa ja kannattajien tuttavien aktivoimisessa. Tätä tarvitaan, varsinkin koska Clinton ei persoonallaan tai karismallaan saa aikaan samanlaista kansanliikettä kuin Obama kahdeksan tai neljä vuotta sitten.
Yhdysvalloissa matkusteleva tuttavani kertoi Facebook-päivityksessään, kuinka Clintonin kampanjan vapaaehtoiset olivat yhden vaalitilaisuuden aikana tulleet lukuisia kertoja kyselemään, haluaisiko hän liittyä kampanjaan vapaaehtoiseksi. Trumpin vastaavassa tilaisuudessa häntä ei kysytty kertaakaan mukaan. Tähän kiteytyy kampanjoiden suurin ero. Trump luottaa persoonansa voimaan ja Clinton tekee systemaattista työtä. Systemaattinen työ voittaa vaaleja.
Tärkein yksittäinen syy, jonka vuoksi uskallan veikata Clintonia voittajaksi, on kuitenkin gallupit. Vaikka viimeinen ”sähköpostiskandaali” toikin Trumpia vähän lähemmäksi kärkeä, on Clintonin johto avainosavaltioissa vielä tarpeeksi iso. Varsinkin, kun yhtälöön ynnätään aiemmin mainitsemani syyt: vaalijärjestelmä, muuttunut demografia ja kenttätyö.
Hillary Clintonista tulee siis Yhdysvaltojen seuraava presidentti. Hän tulee saamaan 328 valitsijamiesääntä ja Trump 210.
TOP 5 linkkiä valmistautumiseen:
- USA äänestää 2016 -Facebook-ryhmä. Ylivoimaisesti paras suomalainen some-yhteisö presidentinvaalien seurantaan. Ryhmässä on mukana mm. tutkijoita ja USA-kirjeenvaihtajia. Ryhmässä on jo nyt lukuisia mielenkiintoisia linkkejä ja keskusteluja. Varmasti luvassa myös mielenkiintoista live-raportointia yön aikana.
- Nate Silverin jo legendan maineeseen yltänyt 538 Election Forecast. Tämä sivusto on tehty sinulle, jos tykkäät datasta ja sen analyysistä.
- Real Clear Politics. Gallup-aggregaattori, johon kootaan eri gallupien tuloksia.
- New York Timesin todella helppokäyttöinen ennakointityökalu.
- Brittiläisen Daily Telegraphin aikataulu vaalien seurantaan eurooppalaisesta näkökulmasta. Tästä voit päätellä milloin voi nukkua ja milloin on pakko olla hereillä.
5 sivua, joita illan aikana kannattaa seurata:
- POLITICO. Poliittisen median aatelia Yhdysvalloissa. Sivu päivittynee jatkuvasti yön aikana. Pidä tämä koko ajan auki yhdessä tabissa.
- BBC. Paras sivusto vaalien seuraamiseen eurooppalaisesta näkökulmasta.
- CNN. Perinteistä uutiskanavaa kannattaa seurata varsinkin klo 3-4 aikaan, jolloin kanava julistaa oman veikkauksensa voittajasta.
- Washington Post. Ehkä tunnetuin amerikkalainen lehti tarjoaa tiukkaa analyysiä ja reaaliaikaista tulosseurantaa.
- Lisäksi tietysti YLE & HS
Patrik analysoi vaalituloksia keskiviikkoaamuna 9.11. Yle Femillä klo 8.10 alkaen.