Vaalikevät on ovella – saattaako jaettu tiketti viedä SDP:n vaalivoiton?
Kunta- ja aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13. huhtikuuta. Tuoreimmat kannatusmittaukset ennakoivat suosiota erityisesti SDP:lle. Päähallituspuolueet lähtevät vaaliin haastajina. Ensimmäistä kertaa avautuva mahdollisuus antaa äänensä samanaikaisesti kahdelle eri puolueelle tuo oman mausteensa vaalisoppaan.
Käynnissä oleva hallituskausi on päähallituspuolueiden kannalta haasteellinen. Hallituspuolueiden, erityisesti kokoomuksen, pitkään toivomat rakenteelliset uudistukset työelämään ja sosiaaliturvan muutokset eivät vielä ole poikineet sitä taloudellista kasvua, jota puolueessa toivotaan. Lisäksi oma lukunsa ovat olleet päätökset arvonlisäverokannan nostamisesta ja ympärivuorokautista päivystystä tarjoavien sairaaloiden määrästä.
Toinen päähallituspuolue perussuomalaiset on osallistunut kokoomuksen rinnalla epäsuosittuihin taloustalkoisiin. Puolueen kannattajien joukossa leikkauslinja on aiheuttanut jopa tyrmistystä, ja samaan aikaan käynnissä oleva keskustelu EU:n tarkkailuluokalle joutumisesta maan taloustilanteen vuoksi ei ole tyypillistä perussuomalaisten politiikkaa. Perussuomalaiset ovat myös ehtineet kärsiä niin yksittäisten kansanedustajien toiminnan takia kuin myös heikosta kannatuksesta viime talven presidentinvaaleissa ja kevään eurovaaleissa.
Opposition puolella on kevään vaaleissa iskun paikka. Keskusta menestyi ensimmäisissä aluevaaleissa tammikuussa 2022 loistavasti ja puolue uskoo suositun puheenjohtajansa Antti Kaikkosen luovan alkutahdit puoleen uudelle tulemiselle. Vaihtuneen puheenjohtajan tuomasta myötätuulesta nauttii tällä hetkellä myös SDP, jolle voi tässä kohtaa ennakoida hyvää vaalitulosta. Täysin ilman sisäisiä haasteita eivät SDP:n vaalivankkurit ole kuitenkaan lähteneet liikkeelle. Loppuvuodesta puolueen varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvosteli voimakkaasti puolueen talouslinjaa.
Jaettu tiketti saattaa vaikuttaa vaalien lopputulokseen
Kevään vaaleissa puolueet pääsevät laatimaan vaaliteesit niin kunta- kuin aluetasoille sekä hankkimaan ehdokkaat molempiin vaaleihin. Äänestyspaikoilla tullaan äänestäjille jakamaan kaksi vaalilipuketta. Violetilla lipukkeella äänestetään aluevaaleissa ja valkoisella kuntavaaleissa. Koska vaaleja on kaksi, voi äänestäjä samalla kertaa antaa äänensä kahdelle eri puolueelle ja vaali-iltana puolueiden vaalivalvojaisissa voidaan juhlia kahden eri vaalien ykköstilaa tai vain toista niistä.
Punavihreässä kuplassa karismaattiset johtajat ja vaalien paikalliset ilmiöt nousevat usein vahvemmin näkyviin kuin oikeammalla.
Suomessa hieman sekavalta tuntuva uusi järjestely on Yhdysvalloissa ollut pitkään vaalien peruskauraa. Yhdysvalloissa on ollut pitkään täysin mahdollinen tilanne, jossa esimerkiksi presidentinvaalissa äänestäjä on valinnut republikaanien ehdokkaan, kun taas kuvernööriksi, senaattoriksi tai edustajainhuoneen jäseneksi sama äänestäjä on toivonut demokraattia. Vaikka Yhdysvaltojen poliittisen polarisoitumisen takia ”jaetun tiketin” (split-ticket voting) yleisyys on laskenut, oli sillä kuitenkin merkitystä vaalitulokseen esimerkiksi Pohjois-Carolinassa ja Nevadassa marraskuussa 2024. Nevadassa Donald Trump sai taakseen valitsijamiehet presidentinvaalissa mutta samanaikaisesti demokraatti Jacky Rosen onnistui säilyttämään paikkansa senaatissa.
Suomessa jaettua tikettiä kannattaa seurata eritoten punavihreän kuplan sisäisessä vaalitaistossa. Punavihreässä kuplassa karismaattiset johtajat ja vaalien paikalliset ilmiöt nousevat usein vahvemmin näkyviin kuin oikeammalla. Äänestäjän mielessä sairaalaverkon karsimista äänekkäästi vastustava Antti Lindtman saattaa ohjata äänestäjän käyttämään ääntään aluevaaleissa SDP:n hyväksi, kun taas oman kunnan koulutusmahdollisuuksista puhuva vasemmistoliiton ehdokas saattaa olla vaalipäivänä houkuttelevin ehdokas kuntavaalien suhteen.
Keskusta-oikeistossa ja oikeistossa äänten jakautuminen vaalipäivinä puolueiden välille näyttää epätodennäköisemmältä. Tyypillinen keskustan tai kokoomuksen äänestäjä on melko puolueuskollinen, joka todennäköisesti äänestää saman puolueen ehdokasta molemmissa vaaleissa. Petteri Orpon, Riikka Purran ja Antti Kaikkosen intresseissä tuleekin olemaan kiilan lyöminen punavihreiden puolueiden väliin. Jaetun tiketin mahdollisuus tulee siis todennäköisimmin hyödyttämään keskustan ja oikeiston puolueita SDP:n ollessa potentiaalisesti mahdollinen häviäjä.
On myös mahdollista, että äänestäjä tulee käyttäneeksi ääntään vain toisessa vaalissa. Lopulta vaalituloksen ratkaisee alue- ja kuntakohtainen ehdokasasettelu sekä kunkin puoluejohtajan pärjääminen vaalitenteissä. Vaalien jälkeen Suomessa päästään käymään keskustelua tästä uudesta, vaalitulokseen mahdollisesti vaikuttavasta teemasta.
Keimo Hakanpää
vaikuttajaviestinnän konsultti
Kaipaatko tukea vaikuttamiseen? Tutustu vaikuttajaviestinnän palveluihimme ja kysy lisää täältä. Keimon ja muiden viestinnän ammattilaistemme ajatuksiin voit tutustua laajemmin täällä.