Vuosi ja vuosikymmen ovat vaihtuneet, mutta poliittinen keskustelu Suomessa jatkuu tutuilla aiheilla. Vaikka taloudellinen taantuma ennusteiden mukaan vältetään, sekä Suomen Pankin että valtiovarainministeriön suhdanne-ennusteen mukaan talous on kasvamassa tänä vuonna vain prosentin vauhdilla. Tämä puolestaan lisää ulkoisia paineita Marinin hallitusohjelman toteuttamiseen sekä pyrkimykseen tasapainottaa talous. Hallitus istuukin tammikuun aikana alas pohtimaan työllisyystavoitettaan ja hallitusohjelman keinovalikoimaa kehysriihtä silmällä pitäen. Todellinen kohtalonhetki koittaa syksyllä budjettiriihen yhteydessä.
Työmarkkinaneuvottelut pysyvät joulukuun tapaan esillä myös alkuvuonna. Muun muassa autoliikenteen ja kaupan alan sopimusneuvottelut ovat heti tammikuussa kriittisessä vaiheessa, sillä nykyiset tes-sopimukset umpeutuvat kuun lopussa. Loppuvuodesta valtakunnansovittelijan ovi Bulevardilla kävi tiuhaan, eikä helpompia aikoja ole luvassa. Maaliskuun lopussa katkolla ovat yli 700 000 henkilön työehtosopimukset muun muassa sosiaali- ja terveysalalla, jossa työntekijäjärjestöt ovat vaatineet kovia palkankorotuksia pienipalkkaisille naisvaltaisille aloille.
Euroopan unionin alkuvuotta värittää edelleen Brexit-saaga. Pääministeri Johnson sai tukevan voiton joulukuun parlamenttivaaleissa. Konservatiiveilla onkin nyt valtakirja saattaa ero EU:sta voimaan heti tammikuun lopussa. Britannian uuden hallituksen kiire ei silti lopu tähän. Brittien on nopealla tahdilla korvattava EU:n lainsäädäntöä omilla laeillaan ja käytävä samaan aikaan neuvotteluja unionin kanssa tulevan siirtymäajan puitteissa. Pääministeri onkin väläyttänyt jopa mahdollista lainsäädäntöä estämään siirtymäajan pidentämisen. Siirtymäaika kestää vuoden loppuun.