Elämä ilman kriisejä on mahdotonta. Tekirin Kohuaamiaisella 24.5.2017 käsiteltiin kriisin mielenmaisemaa ja sitä, miltä tuntuu olla kriisin ytimessä. Kriisipsykologi ja traumaterapeutti Arja Antervon, VR:n entisen toimitusjohtaja Mikael Aron sekä Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaan avulla tilaisuudessa pyrittiin vastaamaan kysymykseen: mitä mielelle käy kriisissä? Tilaisuudesta nousi kolme oppia – lue ne alta.
Kriisi aiheuttaa ruumiillisen reaktion
Kun kriisi iskee, keho lähtee toimimaan. Kriisin vakavuudesta, henkilökohtaisuudesta ja vaikuttavuudesta riippuen reaktio voi olla vahvasti fyysinen – pahoinvointi, sydänoireet, avuttomuus, ylivireys, vuolas itku tai euforinen nauru ovat kaikki kriisin toimintaa kehossa.
Kehon toimintaan ei voi itse vaikuttaa, vaan autonominen hermosto toimii nimensä mukaisesti itsenäisesti. Reaktiot kriisiin ovat yksilöllisiä; joku purkaa tilanteen ja jatkaa eteenpäin, toinen voi lamaantua ja menettää toimintakykynsä täysin.
Vaikka kehon toimintaan ei voi vaikuttaa, niin reaktiosta ei kannata hätääntyä. Tunnista, että keho reagoi kriisiin ja luota siihen, että tunne menee ohi.
Älä jää kriisissä yksin
Kriisi voi ohjata yksilön elämän raiteiltaan, viedä organisaation maineen tai järkyttää kokonaisia kansakuntia. Kriisi nostaa pintaan erilaisia tunteita, jotka voivat yllättää kriisiin päätyneet ihmiset täysin. Kriisin käsittelyyn liittyy voimakkaita avuttomuuden, nöyryytyksen ja häpeän tunteita, jotka voivat sekoittua huoleen itsestä ja muista: henkilöstöstä, yritystoiminnan jatkuvuudesta – jopa hengissä säilymisestä.
Tunnereaktio voi nousta myös kriisitilanteen lauettua, kun mieli lähtee käsittelemään tapahtuneen lisäksi sitä, mikä olisi voinut tapahtua tai olla tapahtumatta.
Kriisin nostamat tunteet voivat olla kokemuksena ylenpalttisia, ja sellaisia, joita luonteenomaisesti lähdettäisiin käsittelemään yksin. Amattilaisen ohjaama kriisitilanteen akuutti purku, vertaistuki ja kriisitilanteen osaajien apu ovat tärkeä osa kriisin työstämistä. Kun yksilön kriisikokemuksesta tulee jaettu kokemus, se on kevyempi kantaa ja siitä voi päästä siirtymään eteenpäin. Kriisin keskellä mieli ei toimi tavalliseen tapaan, siksi kriisiammattilaisten apu voi tulla tarpeeseen.
Älä siis jää kriisissä yksin.
Kriisitöntä elämää ei ole
Kriisit kuuluvat elämään. Kriisit syntyvät usein syntyvätkin ennakoimatta ja tulevat yllätyksinä niihin joutuville. Kriiseistä, kuten muistakin elämänmuutoksista, on mahdollista päästä yli ja eteenpäin. Elämä ilman kriisejä on mahdotonta.
Teksti on muotoiltu Tekirin 24.5. olleen kohuaamiaisen pohjalta. Kohuaamiaisella puhuivat kriisipsykologi, traumaterapeutti Arja Antervo, VR:n entinen toimitusjohtaja Mikael Aro sekä Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa.