Työturvallisuus ilman viestintää on kuin kaunis sävellys ja taitava soittaja ilman soitinta

Olen urallani saanut seurata työturvallisuusammattilaisten väsymätöntä työtä turvallisuuden parantamiseksi. Konkreettiset tulokset ja yksikin vältetty tapaturma motivoivat jatkamaan, vaikkei koskaan tule valmista. Korkean tason työturvallisuus koostuu tarkoista prosesseista, taidokkaasta turvallisuusjohtamisesta, oikeanlaisesta asenteesta ja hyvin suunnitellusta ja toteutetusta viestinnästä.

Prosessit ja säännöt luovat toimivan pohjan

Turvallisuuden ammattilaiset tunnistavat toimintaympäristössään riskejä, joiden hallitsemiseksi ja pienentämiseksi luodaan ratkaisuja. Mitä kauemmas riskienhallinnan tehokkaimmasta keinosta eli riskien poistamisesta mennään, sitä tärkeämmäksi muodostuvat yksilön toimintaa ohjaavat prosessit ja säännöt.

Politiikkoja, direktiivejä ja prosessikuvauksia työstetään asiantuntijatyöryhmissä huolella. Lopputuloksena saadaan ohjeistus, jota noudattamalla voidaan turvata tärkein: käytännön työtä tekevän henkilöstön terveys ja turvallisuus.

Johdon malli ja yleinen asenne ratkaisevat

Turvallisuustyön ongelmana eivät tavallisesti ole puuttuvat ohjeet, vaan se, ettei niistä tiedetä tai niitä ei noudateta. Olemme varmasti kaikki yksimielisiä siitä, että haluamme työpäivän jälkeen palata vahingoittumattomina kotiin, mutta silti olemme valmiita ottamaan riskejä. Kuinka yleisiä ovatkaan lausahdukset: ”ei minulle voi sattua mitään”, ”ei tässä ennenkään ole kuinkaan käynyt” tai ”minä ihan nopeasti vain”.

Yksilön päätöksillä on suuri rooli tapaturmissa, mutta tapaturmien juurisyyt ovat usein muualla. Turvallisuusajattelu on kehitettävä taito, siinä missä muutkin työelämän taidot. Sitä voi harjoitella, vahvistaa ja oman asenteen ollessa kunnossa, myös opettaa muille. Turvallisuutta ei ole ilman turvallisuusjohtamista, mutta hyvääkin turvallisuusjohtamista voi olla ilman turvallisuusjohtajaa. Avainasemassa turvallisuuskulttuurin ajamisessa ovat esihenkilöt ja yrityksen johto, joiden tehtävänä on saada jokainen tanssimaan samaan tahtiin.

Taidokas viestintä juurruttaa uuden tavan toimia

Kun kasassa ovat kaunis sävellys ja taitavat soittajat, tarvitaan hyvin viritetyt soittimet, toisin sanoen taidokasta viestintää. Muuten täydellisyyttä hipovat ohjeet jäävät dokumenttikirjastojen syövereihin, näkemättä päivänvaloa tai päätymättä käytännön toimenpiteiksi.

 

Turvallisuusviestinnän tärkein tehtävä on myydä turvallisuusajattelu yleisölleen.

 

Voi olla vaikea päättää mistä aloittaa, kun ohjeita on paljon. On mietittävä, miten yksityiskohtaiset ohjeet kiteytetään helposti muistettavaan muotoon ja miten teknisistä asioista tehdään mielenkiintoisia. Kun näihin on löydetty toimivat ratkaisut, on pohdittava miten varmistetaan, että henkilöstö muistaa oppimansa ja ottaa uuden tavan toimia osaksi päivittäisiä rutiinejaan. Ratkaisu löytyy hyvin suunnitellusta ja toteutetusta pitkäjänteisestä viestinnästä.

Turvallisuusviestinnän tärkein tehtävä on myydä turvallisuusajattelu yleisölleen. On avattava ongelmakohta ymmärrettävästi, herätettävä mielenkiinto ja esitettävä ratkaisu, joka hyödyttää myös yksilöä.

Turvallisuusviestintä ei kuitenkaan ole pelkkää mainontaa ja myyntiä. Viestin toistaminen kaikilla organisaation tasoilla on avain laadukkaaseen turvallisuuskulttuuriin. Tämä tarkoittaa päivittäisiä keskusteluja, koulutusta ja käytännön toimenpiteitä, kunnes oikea tapa toimia tulee selkärangasta ja on erottamaton osa päivittäistä toimintaa: kaunis ja harmoninen yhteissoitto.

Matleena Lujala
viestintäkonsultti, vastuullisuus

Tekir on luotettu vastuullisuuden kumppani. Edistämme organisaatiosi turvallisuuskulttuuria muun muassa kehittämällä turvallisuusviestintää ja -johtamista sekä valmentamalla puhehenkilöitä. Tutustu palveluihimme Vastuullisuus-sivulla ja ota yhteyttä.