<< Takaisin

Ennakoi vuoden 2019 poliittiset käänteet – ota talteen lista tapahtumista

Helmikuussa 2002 Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeldin tiedotustilaisuus Irakin joukkotuhoaseiden etsimisestä ajautui sanabalettiin ”tuntemattomista tuntemattomista” , mikä herätti lähinnä huvittuneisuutta:

”Raportit jotka kertovat, että mitään ei ole tapahtunut, ovat aina kiinnostaneet minua. On nimittäin asioita, jotka tiedämme tuntevamme, ja on asioita, joista tiedämme, ettemme tunne niitä. Mutta on myös tuntemattomia tuntemattomuuksia – eli on tuntemattomia asioita, joita emme tunne.”

Puheen jälkeen filosofi Slavoj Žižek tosin huomautti, että poliittinen tahto löytää joukkotuhoaseet on esimerkki tietämisen neljännestä kategoriasta: epämiellyttävistä totuuksista, jotka tiedämme, mutta emme halua tietää niistä. Vaikka tiedotustilaisuus päätyikin vuoden retoriseksi kömmähdykseksi, käytetyt kategoriat ovat hyvä esimerkki siitä, miten tulevaisuutta voi yrittää hahmottaa.

Vuodenvaihde on ennustamisen kulta-aikaa. Ihmiset päivittävät tilannekuvaansa elämästä ja ajasta tietokirjojen, vuosihoroskooppien ja tinankorvikkeiden valamisen avulla. Ennustaminen onkin hyvin yksilöllinen näkemys ja altis liialliselle varmuudelle. Sen vuoksi systemaattinen datan kerääminen ja skenaarioiden laatiminen niiden pohjalta tuottaa usein paremman kyvyn ennakoida mahdollisia tulevaisuuksia – ja toimia tuloksekkaasti silloin kun se on tarpeen.

Uudenvuoden kunniaksi kokosimme teille alle Politiikkaluotaimesta muutamia poliittisen kalenterin päivämääriä pohdittavaksi. Syvennä tietämystäsi ja lataa Politiikkaluotaimen ilmaiset kolmen kuukauden kalenterit täältä.

Tosiasiat (known-knows):

Hallituksen on nuijittava läpi kymmeniä lakiesityksiä 15.3. mennessä ja eduskuntavaalit pidetään 14.4. Hallitusneuvotteluissa linjataan hallitusohjelma huhti-toukokuussa ja elokuussa on uuden hallituksen budjettiriihi.

Ennen 26.5. olevia europarlamenttivaaleja EU:n on ratkaistava Brexit, joka koittaa 30.3. Uusi EU-komissio saadaan käyntiin 1.11. ja näin ollen Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuus kausi osuu hyvin merkittävään ajankohtaan EU:n kannalta.

Ruotsin on saatava hallitus 16.1. tai se joutuu uusiin vaaleihin, mahdollisesti Suomen kanssa samana päivänä. Ukrainan presidentinvaalit 31.3. lisäävät jännitteitä Euroopassa ja toukokuun jälkeen monet EU-maat käyvät omiin vaaleihinsa, mm. Tanskassa ja Puolassa. Kauppasodan seuraava käänne nähdään viimeistään maaliskuun alussa, joka on Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan aselevon takaraja.

Seurattavat asiat (known-unknowns):

Kalenterissa olevien päivämäärien kautta meille avautuu tilaisuus skenarioida tapahtumien merkitystä ja niistä syntyviä lopputuloksia. Esimerkiksi tulevatko maakuntavaalit lokakuussa 2019?

Entä mitkä aiheet nousevat eduskuntavaalien merkittäviksi teemoiksi soten, vanhusten, nuorten, työllisyyden ja koulutuksen lisäksi? Vuoden 2015 vaaleista povattiin etukäteen Kreikka-vaaleja, mutta VM:n ansiosta keskusteltiin vain leikkauslistoista. Tuleeko disinformaatio ja teknologiset alustat kärjistämään vastakkainasettelua myös meillä? Mahdollisesti jokin arvoihin tai turvallisuuden tunteeseen käyvä yllättävä käänne sekoittaa vaaliagendojen pakkaa.

Mustat joutsenet (unknown-unknowns):

Lähtökohta kuitenkin on, että yllättävät asiat ovat lähes aina mustia – harvoin olemme nähneet odottamatonta positiivista käännettä, mutta toivotaan että vuosi 2019 tekee iloisen poikkeuksen esimerkiksi energiantuotannon tai lääketieteen saralla.

Muuten voimme nähdä Islannin tuhkapilvien kaltaisia yllättäviä kehityskulkuja, jossa myös politiikassa käänteet seuraavat toistaan dominopelin lailla. Joku voisi kysyä emmekö elä tällaista tilannetta jatkuvasti, mutta muutokset tapahtuvat niin hitaasti että ne helposti jäävät ymmärtämättä.

Epämiellyttävät totuudet (unknown-knows):

Entä epämiellyttävät totuudet, jotka haluaisimme sivuuttaa? Niihin vaatikaamme vastauksia eduskuntavaaliehdokkailta, sekä ennen kaikkea koittakaamme jokainen hyväksyä niistä yhden ja elää sen mukaisesti.